Hagens hvite menn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og vær så snill å ikke framstille oss som sånne monstre, sa Hedstrøm innstendig. Blikket var bedende, mye mer bedende enn behagelig er. Colaen var drukket opp, to timer var gått og Hedstrøm hadde lagt ut om hvordan det var å leve i kulden fra politikerkolleger og journalister. Ivrig sekundert av Kleppe som med sitt Fanta-glass sa forbausende lite, men som av og til skjøt inn noen meldinger:

«Ve-e-ldig godt sagt, Øystein!»

- G-o-d-d-a-g. V-e-l-k-o-m-m-e-n t-i-l S-t-o-r-t-i-n-g-e-t.

Øystein Hedstrøm, nestleder i Stortingets næringskomité og Norges mest kjente møtedeltaker, snakker tydelig, det er ikke rart, tenk hvor mange av Norges eldre, syke og tunghørte han har møtt.

Han gir oss hånda med et galant bukk. En sjokkbølge av etterbarberingsvann skyller over oss. Idet han snur seg for å hente sin trofaste partner Vidar Kleppe, får vi et nærblikk av den berømte sveisen. Den er fønet horisontalt framover fra et punkt i bakhodet.

Vidar Kleppe er mer avmålt. Kan være han har blitt litt skuddredd etter ølkastingen. Kan være temperaturen på kammerset i Fremskrittspartiet nå begynner å bli ubekvem, selv om han bestemt hevder at det ikke er noen problemer i Fremskrittspartiet.

Men folkeskikk har han. Kleppe har fin, lys dress i dag, ingen prangende rederblazer, og han har en frisk vestlandsdialekt fra Fedje.

Hjertene deres banker for de eldre og syke, for sjømenn og husmødre, minstepensjonister. Ja, de varme Frp-hjertene har plass for sliterne, for dem som har bygd landet, fedrelandet, patriotene, de som er glad i Norge. De som blir glemt, de usynlige, de som ikke har krefter til å tale sin egen sak.

- Jeg er idealist, sier Hedstrøm.

- Jeg er realist, sier Kleppe.

Et hjerte kan ikke romme for mye, tross alt. Derfor er det ikke plass til mer enn tusen kvoteflyktninger i Norge hvert år, sett med et Frp-hjerte.

RØTTENE:

Faren til Kleppe var arbeiderpartimann, før unge Vidar omvendte ham:

- Han så vel at det var Fremskrittspartiet som ivaretok de grunnleggende behovene som Arbeiderpartiet hadde sviktet. Trygghet, ikke sant, at vi tok vare på de svakeste av de svake, at vi hadde en utstrakt hånd til dem som virkelig var i nød.

- Jeg kommer fra en typisk sliterfamilie. Mor og far skulle bygge hus, de hadde ikke noe økonomi å snakke om. Jeg vet ikke hvor mange tusen trillebårlass som faren min trillet før de hadde gravd ut grunnmuren, sier Hedstrøm. Også han fikk faren til å stemme Frp.

DIKTATUR:

Hedstrøm: - Alle har en mening om Kleppe og Hedstrøm, enten det er sterke sympatier eller antipatier. Jeg må si at det er jo ikke noe hyggelig når folk stopper meg på gata og kaller meg rasist. Men det største problemet er at jeg ikke blir sitert riktig. Hvis jeg på et møte sier at sola skinner, så kan pressen skrive at Hedstrøm sa det regnet. Da begynner det å bli ganske umulig for meg. Og det er en fare for demokratiet.

Kleppe: - Jeg har jo for eksempel aldri sagt at innvandrerkvinner går konstant høygravide. Det ville jo vært en medisinsk sensasjon.

Hedstrøm: - Det er jo et faktum at svært mange journalister står fjernt fra Fremskrittspartiet. I en undersøkelse sa journalistene at de lot sitt politiske syn speile det de skrev. Da kan det likne på diktaturregimer.

Kleppe: - Det er en demonisering av Kleppe og Hedstrøm i media.

Dagbladet: - Får dere ikke flere stemmer på grunn av det?

Kleppe: - Det kan vi ikke si. Det er miksen, sakene, en god partileder, at vi snakker et annet språk enn de andre. Vi er uredde, vi tør der andre tier. Vi vil ha en dialog med folket, og vi tar Ola og Kari på alvor.

Hedstrøm: - Men jeg skulle ha foretrukket å få fram sakene på en annen måte enn å bli hetset slik vi gjør.

JONSTAD OG LEIREN:

Etter at Oddbjørn Jonstad fra Oppegård Frp kom på banen, så Hedstrøm og Kleppe ut til å ha møtt sin overmann på visse felt.

Dagbladet: - Jonstad vil bli partileder?

Kleppe: - Ja, jeg har lest det. Men nei, det blir ikke aktuelt. Han får ikke min stemme.

Hedstrøm: - He, he, he, he, he.

Kleppe: - He, he, he, he, he.

Hedstrøm: - Han får melde seg på i konkurransen, da vet du.

Dagbladet: - Ble dere ikke såret da Oddbjørn Jonstad sa til VG at Hedstrøm og Kleppe ikke hadde den rette karisma til å bli partileder, mens han selv derimot...

Kleppe: - He, he, he.

Hedstrøm: - For å bli litt alvorlig nå. Folk må få lov til å mene hva de vil. Men jeg har en regel, jeg uttaler meg aldri om partikolleger i media.

Dagbladet: - Men hva synes dere om forslaget til Jonstad om egne leirer for flyktninger?

Hedstrøm: - Jeg uttaler meg aldri om partikollegers gjøren og laden.

Dagbladet: - Hvis jeg spør sånn: Synes dere at det er en god idé at flyktninger som kommer til Norge, bor i en leir helt til de skal hjem igjen, og at barna deres ikke skal gå i norsk skole?

Stillhet.

Dagbladet: - Men dere er jo opptatt av medmenneskelighet og hjertet i politikken.

Kleppe: - Ja visst er vi det.

Dagbladet: - Hvis noen hadde stilt meg det spørsmålet, så ville jeg svart: Dette er hjerteløst. At mennesker som allerede har det vanskelig skal måtte bo i en leir, og ikke få leve et normalt liv i et rikt samfunn.

Hedstrøm: - Du må respektere at ikke vi kan snakke om det som kan knyttes til Jonstad-saken. Det er sentralstyret som driver og utreder det.

RASISME:

Hedstrøm: - Jeg vil våge den påstand at vi er det mest antirasistiske partiet i Norge. Fordi vi blant annet har fremmet et forslag om å fjerne all forskjellsbehandling i lovverket mellom nordmenn og innvandrere. Innvandrere har jo en rekke særfordeler i det norske samfunnet. Vi foreslo dette for å redusere fremmedfiendtligheten.

Dagbladet: - Finnes det ikke rasister i Frp?

Kleppe: - Jeg kjenner ingen rasister, men mange realister.

Hedstrøm: - Det er vel en del mennesker som vil at det norske samfunn skal bygges videre, med norsk tradisjon, seder og skikker. Vi er bare fire og en halv million innbyggere i dette landet. Med den asylinnvandringen vi nå har, jeg har studert dette nøye, er det ikke usannsynlig at vi om 90 år kan ha en million ikke-vestlige innvandrer-etterkommere i Norge. Det er det min plikt som politiker å informere om.

Dagbladet: - Men hvis integreringen blir vellykket, for eksempel om vi følger Frp's politikk for god integrering, gjør det egentlig noe?

Kleppe: - Likevel så vil vi begrense det til tusen. Når vi er knappe fire og en halv million...altså vi kan ikke løse alle problemer rundt om i hele verden.

Hedstrøm: - Vi ønsker ikke å ta den sjansen, vi ønsker ikke å ta den brå omformingen av det norske samfunn. Skal vi ta noen andre temaer nå?

TENNISSOKKER OG HENTESVEIS:

Blir Hedstrøm og Kleppe såret over kommentarene om klesstil og hårsveis?

Kleppe: - Nei.

Hedstrøm: - Jeg leste et sted i Dagbladet at vi hadde admiraldresser og gullknapper, he, he, he.

Kleppe: - Hvite tennissokker har jeg aldri gått med og kommer aldri til å gå med... til dress.

Hedstrøm: - Nei, sånt bryr jeg meg ingenting om. Det er ikke noe ondsinnet i det, det er mer at man skal ha noe å skrive om og sånn. Jeg får jo mange kommentarer for sånn hentesveis. Det skriver de ofte om i media. Det har de holdt på med i flere år. La dem holde på med det. Men når det gjelder viktige politiske saker, når det står ting som jeg ikke har sagt, da får jeg lyst til å rive meg i håret altså, he, he.

<B>GJENSIDIG BEUNDRING:</B> -Vidar er en utrolig menneskelig person, sier Hedstøm. Det er ingen som jobber så hardt som Øystein, sier Kleppe.