KLIMASTREIKENS MOR: Da Greta Thunberg droppet skolen og satte seg ned foran Riksdagen, våknet hele verden. Video: AP, NTB og Dagbladet. Vis mer

Hagens interne e-post om Thunberg vekker oppsikt

Da en professor i Australia ville nominere Greta Thunberg til Nobels fredspris, fikk han passet påskrevet av Carl I. Hagen. Une Bastholm (MDG) ble flau av det hun leste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Max Crossley, professor ved Universitetet i Sydney, sendte mandag en e-post til norske politikere hvor han ber dem nominere Greta Thunberg (16) til Nobels fredspris.

«Jeg insisterer på at du stemmer på henne (Thunberg)», skriver Crossley.

E-posten gikk til samtlige representanter på Stortinget, og Dagbladet har fått tilgang på den.

Et stikk til Stortinget

Mandag kveld fikk professor Crossley svar fra én av de norske folkevalgte, Frp's Carl I. Hagen (75).

Frp-nestoren trykket «Svar alle» idet han sendte e-posten avgårde til Crossley. Hagens bemerkninger gikk dermed ut til hele Stortinget.

I sitt svar til Crossley informerer Hagen den australske professoren om at det ikke er Stortinget som stemmer fram mottakeren av Nobels fredspris.

- Det er en separat Nobelkomité som jeg, takket være flertallet på Stortinget, ikke er medlem av, skriver Hagen.

Hagen tapte votering om plass i Nobelkomiteen i 2017. Han sa den gang at han synes beslutningen var trist og urettferdig og en parodi som ikke var Stortinget verdig.

- Hvorfor de tror det blir så fælt å få Hagen inn i Nobelkomiteen, aner jeg ikke. Jeg må jo være mye verre enn jeg selv har trodd, sa Hagen til NRK den gang.

Borgerkrig

Etter denne klargjøringen om egen rolle, gir Hagen så den australske professoren sin ærlige mening om Greta Thunberg og hennes klimakamp.

- Jeg ser ingen grunn til å gi fredsprisen til en tenåring som skremmer ungdom over hele verden med en feilaktig spådom om at verden er i ferd med å gå under. Det finnes ingen klimakrise, skriver Hagen.

Frp-toppen advarer også om at Thunbergs budskap kan ende i borgerkrig mange steder.

- Det er også trist at frøken Thunberg og hennes følgere nekter de millioner av mennesker som bor i fattige land en mulighet til å bedre sine levevilkår gjennom billig energi fra kull og gass, og billig transport gjennom petroleum. Å holde millioner fattige kan skape opprør og borgerkriger som vi har sett i mange land, og det er det motsatte av Nobels ønsker da han opprettet Nobels fredspris, skriver Hagen videre.

Hagens voksenopplæring

Carl I. Hagen forteller Dagbladet at han sendte e-posten til alle på Stortinget med fullt overlegg.

- Jeg synes det var fornuftig å gi alle stortingsrepresentantene litt fakta om klima. Selv om mange av dem er klimafrelst, så er det så mye de ikke kan. Jeg synes det var på sin plass, sier han.

HJEMLENGSEL: Gretha Thunberg er i USA og skal ikke hjem til Sverige med det første. Hun forteller at søsteren hennes har det svært vanskelig mens hun er hjemmefra. Foto: Expressen Reporter: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

- Greta Thunberg gjør en glimrende forkynnerjobb, og hun skremmer vettet av millioner av unge mennesker, fortsetter han.

- Du nevner fare for borgerkriger. Ganske skremmende det også, da?

- Ja, men når dette går galt og levestandarden synker dramatisk i land som følge av klimapolitikken, så vil vi få konflikter. Poenget mitt er at fattige land behøver energi, sier han.

Komisk

På Stortinget er reaksjonene på Hagens e-post til professor Crossley negative fra flere hold.

- Jeg ville synke ned i stolen og langt under skrivebordet da jeg så mailen. Han er nok på en egen planet. Heldigvis har flertallet i befolkning en større tillit til forskerne og verdenssamfunnets felles avtaler, sier Une Bastholm (MDG) til Dagbladet.

SVs Lars Haltbrekken har selv nominert Thunberg til fredsprisen. Han sier det er politikere som Hagen som skremmer ungdom, ikke Greta Thunberg.

- Det er noe komisk over Hagens monomane kamp mot vitenskapen. Hadde han levd for noen hundre år siden hadde han vel vært blant de siste til å erkjenne at jorda er rund, sier Haltbrekken til Dagbladet.

SKAVLAN: Da Greta Thunberg gjestet «Skavlan», svarte hun på kritikken som er rettet mot henne. Video: Med tillatelse fra TV 2 Sumo Vis mer

Haltbrekken kjøper heller ikke Hagens argument om at klimaengasjementet blant annet handler om å hjelpe fattige land.

- Jeg håper vi får se et tilsvarende sterkt engasjement for verdens fattige når Hagen skal være med å stemme gjennom statsbudsjettet for neste år. Der kutter regjeringen millioner til rein og fornybar energi i utviklingsland.

Raja uenig

Abid Raja (V) forteller Dagbladet at Greta Thunberg vil være en verdig mottaker av fredsprisen.

- Jeg er glad Frp i regjering hver dag jobber aktivt for å nå klimamålene, og det er bra Frp i regjering ikke er klimafornektere som Carl I. Hagen. Alle stortingsrepresentanter fra regjeringspartiene bør opptre lojalt overfor regjeringserklæringen, sier Venstres Abid Raja til Dagbladet.

- Vår viktigste samtidskamp er klimakampen. Gjør vi ikke nok på det, vil det ramme våre barn og barnebarn med uante og fatale konsekvenser. Det vil ramme menneskeheten og dyrene på jorda. Klimaendringer rammer matavlinger, det blir mer ekstremvær og vil føre til klimamigrasjon i hundremillioners størrelsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer