Hagens klimaskifte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra sitt politiske eksil på Nøtterøy melder Carl I. Hagen at han vil la det norske folk i fred helt fram til februar. Da skal han vende tilbake for fullt, delta i debatter og sette dagsorden, som han sier til NTB. Imens vil han også ha fred i den borgerlige leir. Hagen advarer regjeringspartiene mot å gå til krig mot Frp. Isteden må den borgerlige siden finne fram til løsninger «som kan matche det som er på motsatt side».

De seinere åra har Hagen stadig oftere tatt på seg rollen som oppmann i norsk politikk, nestoren som er hevet over partipolitikkens smålige kiving og maner til forsoning og ansvarlighet. Den kler ham like dårlig hver gang. Bare folk med ekstremt selektiv korttidshukommelse vil mene at Hagen har noen som helst troverdighet når han beklager seg over uforutsigbarhet, rot, forhandlinger og mangel på helhet. Det har i alle år vært selve kjennetegnet ved Frp, noe partiet for så vidt erkjenner når Siv Jensen er satt på oppgaven med å ansvarliggjøre partiet og få det ut av sin evige opposisjonstilværelse.

Selv bidrar ikke Hagen til borgerlig fred og fordragelighet når han spår at Kjell Magne Bondevik umulig kan fortsette som statsminister hvis KrF får en oppslutning på 7-8 prosent ved stortingsvalget neste år. Hagens drøm synes å være en regjering med Høyre etter et valg som gir begge partiene rundt 20 prosent. Det er foreløpig utenkelig, men Hagen har nok rett når han spår at regjeringspartienes holdning til Frp vil endre seg fram mot valget som en konsekvens av rød-grønn samling. Man kan allerede ane et skifte i ordbruken fra totalt avvisende til mer avventende, først og fremst fra Høyres side.

Mens Hagen tidligere somrer har holdt temperaturen oppe i hjemlandet med løpende utspill fra Spania, skal han i år holde seg i ro hjemme i sin vaktmesterbolig på Nøtterøy. Det er et illustrerende klimaskifte når Hagen nå vil bli oppfattet som ansvarlig og borgerlig. Det kan tenkes at munnkurven er pålagt i samme hensikt.