Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagens milliard-krav

Klokka 18 overleverer Frp sine tallfestede krav i budsjettforhandlingene. Carl I. Hagen ønsker å flytte seks milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er Hagens krav

I forhandlingene så langt har Fremskrittspartiet lagt fram en rekke krav, men uten å tallfeste disse. Det skjer først på Stortinget klokka 18 i kveld.

Frp-formannen tok i dag over forhandlingene etter at Siv Jensen i går brøt med Høyres Jan Tore Sanner. Hans siste tilbud var på om lag 600 millioner kroner fordelt på helse, justis og avgifter - større forhandlingslommer hadde han ikke fått av sjefen sin, finansminister Per-Kristian Foss. Dermed ble forhandlingene i dag løftet fra finanspolitikere til parlamentariske ledere.

Carl I. Hagen oppnådde straks en lettere forhandlingstone da han satte seg ned med Oddvard Nilsen (H), Trine Skei Grande (V) og Jon Lilletun (KrF).

- Det var et greit og fornuftig møte. Jeg tror vi vet hvor vi har hverandre. Vi står fortsatt langt fra hverandre, men jeg håper vi skal finne en løsning, sa Hagen etter et timelangt møte med de parlamentariske lederne.

Forventer seks milliarder

Frp-sjefen antyder at de kan akseptere en løsning der det blir flyttet seks milliarder kroner. På møtet gjentok Hagen at kravet på seks milliarder burde innfris i en eventuell budsjettavtale. Dersom dette blir resultatet, mener han at Frp har gitt mest. Han benyttet anledningen til å minne om at sentrumspartiene fikk flyttet 20 milliarder kroner i sitt budsjettforlik med Arbeiderpartiet om budsjettet for 2001.

Hagen vil bruke milliardene til å nulle ut alle skatte- og avgiftsøkninger og fjerne egenandeler i helse- og sosialsektoren. Høyres Oddvard Nilsen konstaterte etter møtet at avstanden var stor og at jobben framover blir tøff.

- Vi forstår hverandres posisjoner bedre enn vi gjorde tirsdag. Tonen er god. Selv om vi står langt fra hverandre, er det vilje til å finne løsninger, sa Jon Lilletun.

Holder tilbake milliardene

Regjeringspartiene sitter klare med ei liste over innrømmelser de kan gi Frp. Men de ser ingen grunn til å legge den fram nå, ei hel uke før fristen går ut.

- Nå er første trinn i Frp's strategi ferdig. Det neste trinnet er å løfte forhandlingene opp på de parlamentariske ledernes nivå. Men til slutt er det bare Kjell Magne Bondevik som kan tilfredsstille Carl I. Hagens behov for oppmerksomhet. Derfor er denne prosessen i realiteten en styrt tretrinnsrakett mot maksimal dramatikk, sier en sentral kilde som sitter på regjeringspartienes side ved forhandlingsbordet.

Den samme erkjennelsen av Hagen som spillets mester gjør at regjeringspartiene ikke ser vitsen med å legge pengene i potten før det virkelig gjelder.

- Hvis vi hadde tilbudt én milliard i starten, ville Frp krevd to, sier den samme kilden.

Fristen for å bli ferdig er ikke før tirsdag i neste uke.

FORSIKTIGE OPTIMISTER: Carl I. Hagen, Jon Lilletun (KrF), Trine Skei Grande (V) og Oddvard Nilsen (H) orienterer om budsjettmøtet i Stortinget.
Hele Norges coronakart