Hagens parti

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fremskrittspartiets korte historie er full av snodige innslag, indre oppgjør og splittelser. Partiet har vært en slags særling i vårt politiske liv. Det skyldes ikke minst at Carl I. Hagen har styrt partiet som en enehersker, og kvittet seg med motstandere med brutal hånd. Hagen har også skiftet standpunkt etter de politiske vindretninger uten at det har fått følger verken for ham selv eller partiet.
  • Dette politiske skuespillet har hittil kunnet foregå uten særlig interesse for andre enn Fremskrittspartiet selv. Men slik er det ikke lenger. For i dag er Fremskrittspartiet landets største parti, og kan komme til å erobre viktige maktposisjoner etter neste valg. Da er det ikke likegyldig hvordan partiet opptrer. Det har betydning for hele vårt politiske liv.
  • Det er skremmende forhold som i dag hersker i Fremskrittspartiet. Lokallag dikteres hvilke personer som skal stå på valglistene. Partidemokrati i vanlig forstand er satt til side. I går ble det kjent at Hagen mener hans motstanderes egentlige hensikt er å kaste ham fra Stortinget. Dette er tilstander som til forveksling likner forholdene fra en forgangen tid i vår del av verden. Det gjelder også Hagens krav om at statsminister Stoltenberg må komme til Stortinget for å redegjøre for sine kontakter med en Sovjet-diplomat, selv om overvåkingspolitiet for lengst har slått fast at det ikke har skjedd noe irregulært i den saken. Plutselig virker det som om Hagen ikke lenger stoler på overvåkingspolitiet, selv om han hele tida har vært dets varmeste forsvarer.
  • Ingen andre partier kan blande seg inn i Fremskrittspartiets indre liv. Det forbausende er jo at oppslutningen om partiet ikke ser ut til å påvirkes av Hagens metoder. Men de andre partiene kan hindre Hagen i å ture fram som han vil på det politiske planet. Det går an å forlange anstendighet av politiske motstandere. Det kan også bidra til å redusere hans oppslutning blant velgerne, slik at et parti av den slags støpning ikke lenger troner som landets største.