Unge Venstre vil sette hardt mot hardt:

Hagens pelsprotest kan gi abort-opprør

Dersom ikke alle Frps representater stemmer for å avvikle pelsdyrnæringen, må Venstres representater få stemme mot innstramningene i abortloven, krever Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

VIL SETTE HARDT MOT HARDT: Unge Venstres leder Sondre Hansmark mener partiledelsen må sette tydelige krav til Frp. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL SETTE HARDT MOT HARDT: Unge Venstres leder Sondre Hansmark mener partiledelsen må sette tydelige krav til Frp. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

To kontroversielle spørsmål som var viktig for dannelsen av den borgerlige firepartisregjeringen skal opp til votering i Stortinget i morgen, og opptakten er ikke akkurat preget av idyll.

Tre representanter fra regjeringspartiene har varslet at de ikke kommer til å stemme for forslaget om å avvike pelsdyrnæringen som det har vært enighet om.

De tre, Carl I Hagen, Roy Steffensen (Frp), Kristian Tonning Riise (H) begrunner dette med at kompensasjonen som tilbys pelsdyrbøndene er for dårlig.

Avviklingen av pelsdyrnæringen innen 2025 var Venstres store seier i Granavold-pattformen og Unge Venstre-leder Sondre Hansmark mener pelsopprøret må få konsekvenser.

- Vi vil kreve at det settes hardt mot hardt: Hvis representanter fra Frp og Høyre stemmer mot avvikling av pelsdyrnæringen, må Venstres representanter få stemme mot innstramningene i abortloven, sier han til Dagbladet.

PELSDYRDRAMA: Avhoppere truer regjeringspartienes flertall for avtalen om å avvikle pelsdyrnæringen, men Trine Skei Grande frykter ikke at avtalen skal falle bort. Reporter/video: Arnhild Aass Kristiansen / Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV. Vis mer

Svinger partipisken

Begge de to omstridte forslagene skal opp til votering i Stortinget i morgen.

Som Dagbladet tidligere har skrevet vil partiledelsen i Frp, Venstre og Høyre kreve at sine representanter stemmer for innstramningen i abortloven. KrF har fått gjennomslag for at kvinner må få godkjennelse fra abortnemnd før de kan gjennomføre fosterreduksjon.

- Nå skal man først stemme over pelsdyr, deretter abort. Hvis representantene fra Høyre og Frp bryter ut og stemmer mot pelsdyr, håper jeg at vi gjør det samme, sier Hansmark som er lei av at Frp-politikere opponerer mot regjeringens politikk.

- Vi kan ikke sitte i en regjering der Frp får gjøre opprør hele tida, og vi blir sittende med skjegget i postkassa, sier han.

Han mener dette er i ferd med å skje i spørsmålet om bompenger.

- Vi frykter at de kommer til å få ekstra gjennomslag på bompenger fordi de lager så mye bråk, sier Hansmark.

Spørsmål om samvittighet

Uavhengig av hva annet som skjer i Stortingssalen i morgen, hadde Hansmark helst sett at stortingsrepresentantene ble fristilt i spørsmålet om abortloven.

- Innstramningen i abortloven har vært noe vi har vært stekt uenig i. Det var også årsaken til at vi stemte mot regjeringsplattformen. Dette er et samvittighetsspørsmål og jeg skulle ønske at representantene kunne blitt fristilt i dette. Jeg håper Venstres representanter følger sin samvittighet og stemmer det de mener er riktig, sier han.

Etter det Dagbladet erfarer, er det også i partiledelsen i Venstre en bekymring over hva opprøret i Frp kan utløse, om det ikke blir slått tilbake internt i dag. At det kan føre til at Venste-politikere vil stemme etter sin overbevisning i spørsmålet om abort sees som sannsynlig.

Partileder Trine Skei Grande sier derimot til Dagbladet at hun forventer at avtalen blir holdt.

- Vi forutsetter at folk holder de avtalene vi har. Vi har en veldig god Granavolden-plattform, som forplikter alle fire partier, sier hun.

- Hansmark mener at Venstres representanter må kunne fristilles i abortspørsmålet om andre representanter stemmer mot deres seier, er du enig i det resonnementet?

- Jeg planlegger ikke for noe viss, sier Grande.


Det kreves 85 representanter for å få flertall, og regjeringspartiene har normalt støtte fra 88 mandater. Med tre utbrytere henger dermed flertallet i en tynn tråd.

«Registrerer avhoppere»

Samtidig kan regjeringspartiene, selv om de skulle mangle flertall, få vedtatt forslaget hvis noen i opposisjonen støtter avtalen til Høyre, Frp, KrF og Venstre.

– Jeg registrerer at det er avhoppere fra regjeringspartiene. Ut fra innstillingen er både vi i Sp, SV og Ap opptatt av å bedre erstatningsordningen, sier næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) til NTB.

– Det jobbes på spreng med å finne ut hvordan vi kan få fram et forslag som gir uttrykk for den viljen som er i Stortinget. Jeg oppfatter at det er et reelt flertall i Stortinget som mener det som er lagt fram, er for dårlig, sier han.

Ap er for en styrt avvikling av næringen, men næringspolitisk talsperson Terje Lien Aasland håper Stortinget kan samle seg om en ordning som er «anstendig og respektabel» overfor dem som nå må avvikle.

– Det er mange forhold som ikke er belyst i det regjeringspartiene har foreslått, som i sum er lite gjennomtenkt og for dårlig, sier han til NTB.

Krisemøte

Unge Venstre har selv vært gjennom et krisemøte der de har vurdert regjerings-exit. Bakgrunnen var de ferske tallene fra SSB som viser at Norges utslipp av klimagasser ikke gikk ned, men steg i fjor.

- For oss er dette helt avgjørende for om dette er et prosjekt vi ønsker å være med på. Lakmustesten er om utslippene går opp eller ned, i fjor gikk de opp. Da må vi stille tydelige krav, sier han.

Han sier følgende om uroen som er oppstått om voteringen.

- Dette hjelper ikke akkurat regjeringsprosjektet.