Hagens politiske bøddel

Han er Youngstorgets nye sterke mann. Fra partikontoret mellom LO-borgen og Arbeiderpartiet holder han Fremskrittspartiet rent for opprørere - etter ordre fra sentralstyret. Generalsekretær Geir Mo (34) er en av ytterst få Carl Ivar og Eli slipper inn på kveldstid, både som nabo i Spania og venn i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fienden kaller ham Hagens personlige maktinstrument, fortrolige venn og lojale undersått.

Det er de snille beskrivelsene. En brottsjø av langt sterkere skjellsord flommer ut av både sentrale stortingspolitikere og lokale tillitsmenn, fordi han er blitt det interne symbolet på sentralstyring, utidig innblanding, eksklusjoner og suspensjoner. Men under begrunnelsen anes et annet motiv.

Gode venner

Geir Mo er farlig fordi han er den eneste som er fortrolig med partiets viktigste par, Carl og Eli. Naboskap i Spania, felles golfspill og en fest på fritida gir fiendene ekstra næring til beskyldningene.

Vi la først merke til Geir Mo da Per Danielsen trakk ham inn i namsretten. Der var han sentralstyrets forsvarer for den organisatoriske henrettelsen av Oslo-opprørerne. Nå er det verste bråket i ferd med å legge seg.

- Det var fryktelig tøft da det sto på som verst. Det er deprimerende å bruke all tid på internt bråk når det viktigste er å legge til rette for å få politikken ut til folk, sier Mo fra partikontoret. Her har han styrt fra 1994.

- Jeg er en hardt arbeidende, trofast sliter som gjør så godt jeg kan, sier han.

En stortingspolitiker sier:

Geir Mo

Fra Lærdal i Sogn.

Bor i Våle i Vestfold.

Gift med Kari, to barn.

Inntekt: 357 700 kr.

Utdanning: Videregående.

Selgeransvarlig i Norsk Iskrem.

Medlem i Frp fra 1984.

Stortingsgruppesekretær 1990- 1992, så fylkessekretær i Telemark.

Generalsekretær fra 1994.

- Mo er Carls velvillige eksekutør. Han halshogger dem Carl mener skal halshogges. Han er som en mellomleder i Forsvaret som tar imot ordre fra generalen.

Injurieadvokat Per Danielsen bruker tyngre skyts: - Han er en overbetalt lakei som ikke har en selvstendig tanke, fullstendig innholdsløs, fargeløs, og en systematisk intrigant som jeg ikke eier respekt for.

- Men det personlige forholdet til Hagen, da?

- Jeg kan ikke skjønne hva det har med saken å gjøre. Det bør ikke overraske noen at generalsekretæren og partilederen har et nært forhold, men det er på grunn av jobben.

- Er han en personlig venn?

- Jeg ser for meg vinklingen her. Jeg ønsker ikke å bruke mitt eventuelle vennskap med Carl og Eli som et tema i avisa. Det misliker jeg intenst. Det neste du skal spørre om er sikkert om vi begge har et hus ikke langt fra hverandre i Spania.

- Ja?

- Det er privatliv, men vi har ikke noen spesiell omgang. Carl kjøpte hus i Spania etter at vi gjorde det. Det hender selvfølgelig vi er sammen der.

- Når du reagerer så sterkt på å snakke om det, er ikke det et bevis på at det er interessant for flere?

- Nei, jeg synes ikke det er noe tema.

Dolket av venner

Det er imidlertid en viktig grunn til at mange i partiet følger nøye med hvem Carl og Eli er venner med. Etter forrige rundes bråk i partiet, uttalte Hagen at han ikke kunne ha fortrolige venner fordi de dolket ham i ryggen etterpå.

- Ja, jeg sa det, og Fridtjof (Frank Gundersen, red.anm.) er et godt bevis på det.

- Er Geir Mo blitt et unntak?

- He, he. Geir er en av de jeg stoler mest på. Han er en fortrolig politisk alliert og venn for Carl I. Hagen. For privatpersonen Carl Ivar derimot, er det fortsatt viktig å skille mellom fritid og politikk. Men her er det selvsagt en glidende overgang. Jeg spiller golf og fester litt med Geir. Og vi har begge hus i Spania, sier Hagen.

- Forstår du at noen i partiet reagerer på den tette kontakten?

- Nei, vårt vennskap er ikke ekskluderende for andre.

Versting-kritikk

Utmeldte Fridtjof Frank Gundersen har vært forbannet over måten Mo har redigert medlemsavisa Fremskritt til partiledelsens fordel.

«Nå er det på tide å få eksponert {lsquo}trollene' i Frps stortingsgruppe,» var budskapet før jul. Alle visste hvem han siktet til: Verstingene, fra Hedstrøm i øst til Simonsen i vest.

- Jeg står inne for alt som er sagt på lederplass. Men alle får slippe til i spaltene, sier Mo som stortrives i jobben: - Jeg får kombinere jobb og hobby på en aldeles utmerket måte.

Hobbyen er å lese, spille golf og lufte schæferen hjemme i Vestfold. Jobben har han ennå. Men verstingene Vidar Kleppe og Jørn Stang vil at han ikke skal ha den evig, og har foreslått å gjøre den til åremålsstilling.

VENNER: Som generalsekretær er Geir Mo den nærmeste underordnede til partilederen, men mange mener han også har klart å bli Carl I. Hagens nærmeste fortrolige venn. Her er han på besøk på Stortinget i desember da Dag Danielsen og de andre i Oslo-partiet stevnet Frp for namsretten.