Hagens rydde-gutt

KRISTIANSAND/OSLO (Dagbladet): Her er mannen Carl I. Hagen har håndplukket til å overta Oslo Fremskrittsparti: Arve Lønnum. På det ekstraordinære årsmøtet i dag stiller en av Frp's wonderboyer fra slutten av 80-tallet som Hagens mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lønnum har holdt en lav politisk profil de siste fem årene og konsentrert seg om jobben som forretningsadvokat. I det siste har også lille Erlend (ni måneder) tatt mye tid. Men nå er Lønnum klar for et comeback i en av de tøffeste ryddejobbene i det politiske Norge.

- Jeg har sagt meg villig til å hjelpe til og gjøre en jobb for partiet, bekrefter Arve Lønnum overfor Dagbladet.

Kamp i dag

Advokat og tidligere aktiv Frp-politiker Arve Lønnum er i løpet av den siste tida blitt overtalt til å stille som ny leder i Oslo Frp. Men Danielsen-fløyen svarer å stille med «egen advokat» som motkandidat, Tom Glosimot. Glosimot er en gammel venn av brødrene Danielsen, og var med i styret i Moderat Ungdom. Han er i dag styremedlem i samme lokallag som Per Danielsen, Nordstrand, men har aldri hilst på Carl I. Hagen.

- Jeg kjenner Glosimot som en hyggelig kar. Jeg har ikke noe mot han. Men jeg har nok lenger politisk erfaring, sier Lønnum til Dagbladet.

I kveld blir det nytt rabaldermøte i Oslo Frp. Oslo-partiet skal velge helt nytt styre. Dag Danielsen selv og resten av de suspenderte og ekskluderte er ute etter det knusende nederlaget i Oslo namsrett i går.

Men spenningen er ikke over i Oslo-partiet. Danielsen-fløyen kan fortsatt ha flertall i fylkespartiet. I valgkomiteen som i dag legger fram delt innstilling, er det flertall for Glosimot. I flertallsinnstillingen er for øvrig Dag Danielsens kone foreslått som styremedlem.

Mindretallet har en egen liste med Lønnum som formannskandidat.

Samle partiet

Carl I. Hagen vil legge full tyngde inn i kampen for å få valgt Arve Lønnum. Dagbladet kjenner til at Carl I. Hagen og hans tilhengere i Oslo-partiet har jobbet lenge og aktivt for å få Lønnum til å stille. Han måtte overtales.

- Arve Lønnum er en meget god og samlende formannskandidat for Oslo Fremskrittsparti. Før han ble advokat, hadde han allerede bred erfaring fra Fremskrittspartiet. Han har vært bystyremedlem i mange år og en av Oslo Frp's mest sentrale politikere. Han har vært vararepresentant til Stortinget. Ikke minst så kjenner han Oslo-partiet godt. Flere ganger har han talt meg midt imot.

- Hvor viktig er det for deg at Lønnum blir den nye lederen i Oslo Frp? Vil du legge full tyngde inn for å få han valgt?

- Hvis det er behov for det, så gjør jeg det, fastslår Carl I. Hagen.

Selv om Carl I. Hagen mener at Arve Lønnum vil virke samlende på det splittede Oslo-partiet, så er det tvilsomt at Danielsen-fløyen vil mener det samme. Arve Lønnums venner i Oslo Frp er først og fremst personer som Siv Jensen, Peter N. Myhre, Henning Holstad og Svenn E. Kristiansen - Dag Danielsens fiender i Oslo-partiet. Dermed kan fløystriden fortsette. Men dette avviser Hagen.

Handlekraftig Hagen

- Arve Lønnum tilhører ingen fløy i Oslo. Nå må vi velge den best kvalifiserte kandidaten. Det er Arve Lønnum, sa Carl I. Hagen til Dagbladet etter å ha deltatt på et medlemsmøte i Kristiansand.

Heller ikke Lønnum selv, som i dag tilhører Bygdøy/Frogner bydelslag, mener han kan plasseres i noen fløy.

- Danielsen framstår som en sympatisk fyr, jeg har ikke noen negative erfaringer med han. Men problemene ligger nok på et annet plan enn forholdet mellom han og meg. Jeg har full tillit til at sentralstyret har gjort det riktige. Jeg konstaterer at vi har en handlekraftig partiledelse.

<B>HAGENS MANN:</B> Her er mannen Carl I. Hagen vil ha til å lede Oslo Fremskrittsparti, Arve Lønnum, her med kona Liv med Erlend på armen.