Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagens tårer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• I hele vår har Orklas største aksjonær Stein Erik Hagen sagt at han var på jakt etter en langsiktig, industriell og norsk eier til Orkla Media. Han overbeviste de ansattes representanter, som støttet ham som ny styreleder i Orkla. Onsdag snudde han seg rundt og solgte til det lille britiske investeringsselskapet Mecom, som er ingen av delene.

• For syv milliarder kroner blir Mecom majoritetseier i blant annet 32 norske lokalaviser, som står overfor store utfordringer i et presset avismarked. Mecom er verken eieren disse avisene ønsket eller trengte. Selskapet har riktignok investert i andre aviser i Europa, men har ingen industriell kompetanse å tilføre, slik for eksempel Schibsted har hatt i sine utenlandske aviser. Mecom er et relativt ferskt investeringsselskap som driver oppkjøpsraid i den europeiske mediebransjen fra sin base i London. De tidligere Orkla-avisene må nå gjennom kraftig slanking for å innfri skyhøye krav til avkastning, eller bli splittet opp og solgt. Det er erfaringen fra andre aviser Mecom har gått inn i. Eieren David Montgomery har et uvanlig brutalt rykte, som Hagen mener bare er svartmaling.

• Omstillingen ville kommet uansett hvem som hadde endt som kjøper, men det er ikke likegyldig hvordan det skjer, eller hvem som eier avisene og dermed forvalter en viktig samfunnsoppgave som meningsdanner og fjerde statsmakt. Det ga også Hagen rørende uttrykk for før han lot pengene avgjøre. Salget skjedde ikke med lett hjerte, bedyrer Hagen nå om beslutningen som han kaller «den vanskeligste jeg har tatt». Det er krokodilletårer. Han har det med å toe sine hender etter kontroversielle utsalg. Det skjedde også i forbindelse med salget av drikkevarevirksomheten og dermed Ringnes til Carlsberg. Hagens butikker gikk til nederlendere og svensker.

• De ansatte i Orkla Media føler seg med rette lurt, men bør ikke være overrasket. I handling har Hagen stadig vist seg som en usentimental kapitalist som verken er synlig opptatt av nasjonalt eierskap eller langsiktighet. For ordens skyld må det nevnes at konsernet som eier Dagbladet forhandlet om å kjøpe Orkla Media.