Hagens «venner»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STEIN ERIK HAGEN

er norgesmester i å spinne nettverk mellom butikk, børs og katedral. Biskoper og partyløver, kremmere, politikere og pengeflyttere, gutteklubber og nestenadel. Om vi ikke kan kalle dem Hagens nære venner, så har de en plass i nettverkene så lenge de gjør nytten. Eller, som det heter: Plutselig er du ikke lenger venn av Hagen.

LANDETS RIKESTE KILDER

kan betro meg at Hagen drømmer om å slippe inn i kretsen rundt kongefamilien. Snakk med hvem du vil av de 400 rikeste ifølge Kapital, så får du bekreftet at Hagens høyeste ønske er en plass på kongens gjesteliste. Nøkterne tunger vil ha det til at det kan han bare glemme. At han har jaktet med kongen en eller annen gang, skyldes en tilfeldighet. Hagen hadde barn i samme barnehage som sønnen til kongens jaktkamerat Otto Grieg Tidemand. Eller som Tobakks-Andresen formulerer det så endefram: «Jakter eller seiler du i visse kretser, møter du før eller siden Hans Majestet.» Tenkte jeg det ikke.

OG FORDI MINE KILDER

holder til bak høye hekker uten innsyn, gjør jeg oppmerksom på at informasjonen om Hagen er åpenlyst farget av misunnelse, hån, rå latter, hat og hevn. Jeg kontaktet, riktignok fordomsfull, et miljø der jeg fikk bekreftet mine anelser. Her er det ikke dannet å rose noen hvis man ikke først er lovet en styreplass. Og selv om jeg fant ut at Hagen er fryktet, ville ingen innrømme at de skylder ham «en tjeneste», hvis du skjønner hva jeg mener. Vennene er dessuten få og vurderes mer på grunn av sin forretningsstrategiske nytteverdi enn banale følelser av typen «Han er min beste venn». Konsekvensen er som ventet der hyppig utskifting av ektefeller, venner, styreformenn og seksualpartnere foregår. I dette miljøet hersker en ikke ubetydelig grad av ensomhet. Og kjedsomhet. Dessuten kan ingen stole på at bestevennen egentlig liker deg, eller om vennskapet bare handler om tilgang til den moroa store formuer fører med seg.

JEG KAN RØPE

at kongen visstnok lot det sive ut på forhånd at han hadde andre gjøremål i dag, til tross for at Hagen i sin tid spanderte to spranghester på Märtha og har hentet både butler og sikkerhetssjef fra Slottet. Historien forteller at hestestriden mellom våre milliardærer og deres hustruer i Bygdø rideklubb, der tobakksfrue Kristin Andresen gikk mot Telenor-sjef Berit Kjøll, skapte dype ulivssår i den hemmelige klubben Young Presidents Organization, der Hagen til slutt truet med å melde seg ut av sin samtalegruppe. Så jeg kontaktet Kjøll på Bygdøy.

«TØV,» SA KJØLL.

Hun skal i likhet med Røkke og Jens P. Heyerdahl ikke i bryllupet. Kjøll skal seile Færder'n. Heyerdahl har takket nei. Røkke er ikke bedt engang. Landets rikeste heter nemlig Stein Erik Hagen nå.