Hagens ville budsjettplan

Carl I. Hagen lanserer nå en plan for å snu opp ned på budsjettkaoset i Stortinget. Han vil tvinge Ap til å velge side og frita Høyre for det samme problemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan han klare hvis Frp får med seg Høyre og sentrumspartiene på en bestemt voteringsrekkefølge.

Høyre får hjelp

Hagens forslag innebærer at Ap blir satt ut av spill, og må velge mellom Høyres og sentrumspartienes forslag til statsbudsjett etter at Ap's eget forslag har falt.

Det vil skje hvis Hagen får gjennomslag for denne rekkefølgen:

  • Først stemmes det over forslaget fra SV. Det blir nedstemt.
  • Så stemmes det over Ap's forslag. Dette blir nedstemt mot Ap's og SVs stemmer.
  • Som tredje voteringstema kommer Frp's forslag i innstillingen. Også dette faller.
  • Da står man igjen med Høyres og sentrumspartienes budsjettforslag. Dersom det blir alternativ votering vil Ap måtte velge å gi sine stemmer til enten Høyres eller sentrumspartienes forslag. Høyre er løst fra sitt dilemma. Partiet får ikke kniven på strupen i valget mellom to alternativer de ikke liker, men kan i stedet stemme for sitt eget forslag.

Der ligger også sukkerbiten Hagen legger foran Jan Petersen. For han trenger både Petersens og sentrumspartienes parlamentariske lederes støtte for å få gjennomslag for kuppet.

- Lite sannsynlig

- Jagland tar det for gitt at Ap's forslag vil være blant de to gjenværende, fordi Ap's gruppe er størst på Stortinget. Og Høyre har hele tida tatt for gitt at Bondevik vil stille kabinettspørsmål. Men Bondevik kan trygt overlate til Stortinget å få et budsjett i havn, sier Hagen.

Jan Petersen vil ikke avvise muligheten, men anser den ikke for sannsynlig.

- Man kan gjøre det på denne måten, men ikke uten at det blir betydelig turbulens. Og den virker ikke særlig sannsynlig. Dessuten kan mye skje før vi kommer dit, sier Petersen.

Ap's parlamentariske nestleder Tom Thoresen mener forslaget vil bryte med all sedvane, men bekrefter at det er opp til stortingsflertallet å bestemme voteringsrekkefølgen. Planen forutsetter at frontene mellom regjeringen, Høyre, Frp og Ap forblir fastlåst helt til finansdebatten 25. og 26. november.

I dag avgis finanskomiteens innstilling. Der vil det framgå at det ikke finnes flertall for noe forslag.

- Slik det ser ut i dag, er det sannsynlige utfall at stortingsflertallet konstaterer at det ikke er flertall for noen forslag. Da vil det nåværende budsjettsystem ha spilt fallitt, sier Hagen.

- Da må stortingspresidenten kalle sammen de parlamentariske lederne for å løse krisa som er oppstått. Stortinget skal ifølge Grunnloven vedta et budsjett, og flertallet må bli enig om en måte som sørger for flertall.

- Det kan skje ved at man blir enig om at de to forslagene som gjenstår etter at de første har falt, blir satt opp mot hverandre. Hvilke det blir er ikke gitt. Det kan bli Høyres forslag opp mot regjeringens. Og da må Ap, og ikke Høyre, velge mellom arsenikk og blåsyre, sier Hagen.