Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrFs valg

Hagens voldsomme oppgjør med KrF-lederen: Kaller Hareide sosialist som sprer hatretorikk

Carl I. Hagen er voldsomt misfornøyd med Knut Arild Hareide. Frp-toppen mener KrF har fått for mye gjennomslag de siste fem åra, og vil heve sperregrensa.

LANGER UT: Carl I. Hagen mener Knut Arild Hareide er en sosialist i KrF-klær. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LANGER UT: Carl I. Hagen mener Knut Arild Hareide er en sosialist i KrF-klær. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er veldig trist at Hareide bedriver en slags hatretorikk mot Frp. Han er bare opptatt av sakene Frp og KrF er uenige om. Hareide glemmer helt at det var Frp som satt Bondevik inn som statsminister, og at vi sammen har stått for en god familie- og eldrepolitikk. Han glemmer også at vi er enige om å bevare den kristne kulturarven Norge er bygget på, sier Hagen til Dagbladet.

Det er tida etter Knut Arild Hareides mye omtalte forslag til veivalg som Hagen reagerer på. Frp-nestoren er svært skuffet over måten Hareide omtaler Frp på, og betegner altså retorikken som hatsk.

- Hvordan er det du mener Hareide driver hatretorikk mot dere i Frp?

- Han snakker om at KrF har «andre verdier» enn oss i Frp, og det betyr vel at Frp står for noen fryktelige verdier, slik jeg tolker det. Det som egentlig skjer nå, er at sosialistene i KrF bruker avstanden til Frp som en begrunnelse for å velge den rødgrønne siden framfor den borgerlige. Hvis du tar bort synet på kirke, abort, familien og religion, så er det mange sosialister i KrF. De elsker å styre over folks liv, sier Hagen.

- Sosialisten Hareide

På et ekstraordinært landsmøte 2. november skal KrF vurdere om partiet vil følge oppfordringen fra partileder Knut Arild Hareide og jobbet mot et samarbeid til venstre, med Ap og Sp.

Det vil i så fall medføre at Erna Solbergs dager som statsminister trolig er talte. På høyresida i KrF er mange i harnisk, og partiet framstår delt på midten i spørsmålet. På fersk meningsmålinger bykser partiet fram, til en oppslutning på fem prosent. Samtidig viser målinger også at så mange som 86 prosent av KrFs velgere ber Hareide ta partiet mot høyre.

- Er Hareide av de sosialistene i KrF, slik du ser det?

- Det framstår sånn, ja. Ap har jo vært hovedmotstander for KrF når det gjelder abort, ekteskapslovgivning og kontantstøtte. Når Hareide ønsker seg til venstresida, så må det være fordi han er enig med Ap i de andre sakene. Og da er det sosialismen som tiltrekker ham, sier Carl I. Hagen.

KRF: - Avstanden til Frp er for stor, sier knut Arild Hareide. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Sylvi og Carl

Den tidligere Frp-formannen mener han også at har sett en liknende retorikk mot Frp tidligere.

- Dette minner meg om da Valgerd Svarstad Haugland kalte Frp-velgere for «elementer». Knut Arild Hareide snakker om å være god mot sine medmennesker, han vil prate om folk på en positiv måte, men så gjør han det stikk motsatte med Frp, sier Hagen.

Også Sylvi Listhaug har nylig kritisert Knut Arild Hareide.

- Jeg er skuffet over framstillingen til Hareide om at vi har annenrangs verdier, til tross for at vi har hatt et godt samarbeid de siste åra. Hareide framstiller det skjevt og underkommuniserer eksempelvis de antiisraelske holdningene i både Ap, og spesielt SV og LO, som ønsker boikott av den eneste jødiske staten i verden, fortalte Sylvi Listhaug til Dagbladet i går.

Mistenker Bondevik-involvering

Carl I. Hagen ledet Frp i en mannsalder, fra 1978 til 2006. Han er i dag vararepresentant på Stortinget for Oslo Frp. Og Hagen sier han mistenker at hans gamle rival fra 1990- og 2000-tallet, Kjell Magne Bondevik, har «hatt en finger med i spillet» da Hareide valgte å gå mot venstre.

- Jeg registrerer at Bondevik var lynraskt ute med å støtte Hareide. Bondevik pleide jo også å framheve hele tida at Frp hadde feil menneskesyn. Han har nok hatt en finger med i spillet nå også, sier Hagen.

- Brenner KrF bruer til mange i Frp nå, slik du ser det?

- Ja, det er nok veldig mange i Frp som synes det er helt greit om KrF bytter side. Vi har måttet gi KrF altfor mye gjennomslag de siste fem åra. Det partiet har jo ikke noe magemål når det gjelder å kreve saker og ting. At et lite parti skal styre så mye, uten respekt for hvor få velgere de har i ryggen, det er udemokratisk. Det er derfor jeg vil heve sperregrensa til fem prosent, fordi de små partiene kan holde de store partiene som gissel.

Kan bli ved sin lest

I et intervju med Dagens Næringsliv tok Solberg onsdag et oppgjør med Krf-leder Knut Arild Hareides omtale av høyresiden i norsk politikk. Hun hevdet det kan svekke tilliten til det politiske systemet om KrF nå vender seg mot venstresiden i stedet for de borgerlige. Intervjuet ble refset at Jonas Gahr Støre.

- Hareide gikk jo til valg på at KrF ikke skulle sitte i regjering med Frp?

- Ja, og da kan han jo bare fortsette som nå. Han kan fortsette å finne enighet med regjeringen i enkeltsaker og om budsjettene. KrF får selv finne ut hva de vil, men de burde gjort dette før valget. Å plutselig skulle skifte side nå, det peker jo nese til velgerne deres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!