Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hågensen: - Gro spredte rykter om meg

Tidligere LO-leder Hågensen skriver i sin selvbiografi at tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland deltok i ryktespredningen før LO-kongressen i 1989 om at han hadde alkoholproblemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge VG Nett skriver Hågensen dette i sin selvbiografi «Gjør din plikt, krev din rett». TV 2 melder at Hågensen skriver at det også var politiske årsaker til at Harlem Brundtland trakk seg som partileder på landsmøtet i 1992, ikke bare at hun var utslitt og utbrent etter sønnens selvmord kort tid før landsmøtet.

Hågensen sier til NTB at han helt konsekvent vil vente med å svare på spørsmål om boka til lanseringen torsdag ettermiddag. Gro Harlem Brundtland er for tiden i USA. Det lyktes ikke NTB å få noen kommentar fra henne onsdag kveld.

Alkoholryktene

Ifølge VG Nett beskylder Hågensen Harlem Brundtland for å ha deltatt i en kampanje mot at han skulle bli LO-leder for 15 år siden.

- Jeg tror heller ikke at Gro har vært en aktiv deltaker i «bøttekottene» på Youngstorget, men erkjenner å ha henne sterkt mistenkt for ofte å ha vært representert ved stedfortreder, skriver han.

Ifølge Hågensen ville «bøttekottkameratene» ta styringen over LOs valgprosess for å ha en kandidat klar før kongressen i 1989. «Og den kandidaten var ikke meg», skriver Hågensen.

Ukjent for Totland

Kandidaten var Nils Totland. Han var ønsket av Harlem Brundtland som ny LO-leder, men tapte for Hågensen etter den første kampvoteringen i etterkrigstiden.

Til NTB sier Totland at alkoholryktene er ukjente for ham.

- Jeg har opptrådt i mange sammenhenger med Yngve og kan si at jeg aldri merket noe spesielt med hans alkoholforbruk. Kampen om ledervervet var hard, men jeg mener jeg i dag kan si at vi fortsatt er gode kamerater, sier Totland.

Heller ikke en annen partiveteran og Gros kanskje nærmeste medarbeider gjennom mange år, Gunnar Berge, er kjent med rykter om alkohol.

- For det første har jeg aldri hørt Gro si at Yngve hadde alkoholproblemer. For det andre har jeg aldri hørt at Yngve skulle ha slike problemer, sier han til NTB.

Reiulf Steen mener å ha hørt slike rykter.

- Men jeg har ikke hørt Gro forbundet med noen av dem, sier han.

På kongressen i 1989 ble Hågensen valgt til leder med 193 mot 121 stemmer. Avtroppende leder, Leif Haraldseth, ble pepet ut etter sitt valgkampinnlegg for Totland da han blant annet sa: «Jeg tror han har nervene bedre under kontroll i stressede situasjoner enn Yngve». Etter dette innlegget var utfallet av valget gitt.

Politiske årsaker

En annen påstand i boka er at Gro gikk av som leder på landsmøtet i 1992 fordi venstresiden i partiet var blitt så sterk at hun ikke hadde noe valg. Dette avviser både Berge og Totland.

- Jeg opplevde det ikke slik. Venstresiden i partiet murret ikke mer enn den pleier å gjøre foran et landsmøte i Arbeiderpartiet. Gros posisjon som leder var ubestridt. Det var sønnens selvmord som førte til at hun trakk seg som leder, sier Berge til NTB.

Gro lamslo landsmøtet da hun overraskende og gråtkvalt fortalte at hun trakk seg som partileder på grunn av hendelser i den nærmeste familien. Samtidig gjorde hun det klart at hun ville fortsette som statsminister.

Ifølge TV 2 ga hun landsmøtet sen beskjed for å unngå en debatt om Ap-lederen også burde være statsminister.

Nils Totland, som var med i sentralstyret i 1992, sier til NTB at han ikke hadde inntrykk av at det var noe spesielt større problemer for Gro å hanskes med venstresiden i partiet enn for mange andre.

(NTB)

<B>GODE BUSSER?</B> Hågensen mener tonen ikke var så gemyttlig mellom de to. Bildet er tatt i 1997 under overrekkelsen av LOs første likestillingspris, som gikk til Gro Harlem Brundtland.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media