Hågensen hjem i vantro

En nedbrutt LO-leder måtte avbryte kongressoppholdet i Sør-Afrika for å reise den tunge veien hjem til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før flyet gikk, fikk han noen trøstens ord på mobiltelefon fra statsminister Jens Stoltenberg.

- Nå er vi redde for det som skjer hjemme i Norge, og vil hjem så fort som mulig, sa en oppjaget Kjell Bjørndalen til Dagbladets medarbeider på flyplassen i Durban i går ettermiddag.

LO-sjef Yngve Hågensen var sterkt preget av stundens alvor, og lot sin gode venn Bjørndalen ta seg av henvendelsen fra Dagbladet. Få timer i forveien hadde han og kona Astrid fått sjokkmeldingen om at huset hjemmet på Ski sto i full brann.

Yngve Hågensen var ikke et øyeblikk i tvil om hva han og kona skulle gjøre: sette seg på første og beste fly hjem. Sammen med Kjell Bjørndalen dro han til hotellet, der de i all hast pakket koffertene. Kort tid etter kom de til flyplassen i Durban.

På flyet fra Durban til Johannesburg fortalte Bjørndalen til en av Dagbladets kilder at LO-sjefen var blitt truet på livet hjemme i Norge. Yngve Hågensen sjøl orket ikke å snakke med noen. Han ville være i fred.

Idyllen brast

Dagen før hadde alt vært idyll i Durban. Hågensen og hans følge fra LO hadde fått med seg hilsningstalen fra generalsekretær Bill Jordan i Frie faglige internasjonale. Temaet for årets kongress er «Globalisering av sosial rettferdighet: Fagforeninger i det 21. århundret».

Mandag kveld var LOs sørafrikanske broderorganisasjon vertskap for en flott middag for sine norske LO-venner. Kveldens høydepunkt var en oppvisning i zuludans.

Det ulmende grasrotopprøret mot at LO-bossen takket ja til riksmeklingsmannens tilbud om småpenger i årets lønnsoppgjør, var behagelige tusen mil unna.

Etter den første viktige etappen i sitt siste lønnsoppgjør, så Yngve Hågensen og kona Astrid fram til opplevelsesrike dager i solfylte Sør-Afrika sammen med fagforeningsfolk fra hele verden.

Men ved 12-tida i går kom sjokket: Midt under foredraget om «Spredning av demokrati i globaliseringsæraen» ble han avbrutt av en telefon fra politistasjonssjef Odd Lauritz Aamot ved Follo politidistrikt. Aamot fortalte at hjemmet deres på Ski sto i full brann.

Ingenting å gjøre

Sjokkert og knust, 1012 mil hjemmefra, måtte LO-bossen konstatere at det var ingen verdens ting han kunne gjøre for å redde huset han har tilbrakt mesteparten av sitt voksne liv i. Etter det Dagbladet erfarer, var det å være så langt hjemmefra i en slik situasjon noe av det verste for Yngve og Astrid Hågensen.

Meldingen om at huset til Yngve Hågensen var i ferd med å brenne ned spredte seg raskt i den norske delegasjonen. De som var til stede, beskriver den påfølgende stemningen som uhyggelig. Utenfor kongressalen i Durban øste regnet ned fra den mørke himmelen.

- Dette skaket opp hele delegasjonen. Det var virkelig dramatiske timer, og det ble et veldig oppstyr rundt Yngve, som sto i telefonen det meste av tida, fortalte nestleder i Kommuneforbundet, Gunhild Johansen til Dagbladet.

Deltakerne i den norske LO-leiren tenkte på truslene som tidligere var blitt framsatt mot Yngve Hågensen, og ble grepet av frykt for at brannen på Ski var et resultat av en kriminell handling.

NEDTRYKT: Det var en dyster og fortvilet stemning som rådet da Yngve Hågensen og kona Astrid ventet på flyet fra Durban til Johannesburg i går ettermiddag.