Hageslange mot krigens flammer

BERLIN (Dagbladet): Med strålen fra en hageslange forsøker den albanske bonden på bildet å redde huset sitt fra flammenes rov. Han tapte, men klarte å redde kyrne sine. Mange sivile mistet mye i Makedonia i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kunne de selv fortvilet konstatere, da de våget seg fram igjen fra kjellere der de har søkt tilflukt under regjeringsstyrkenes angrep. Overalt i landsbyen Gajre brant bygninger og biler. Også et utbrent panserkjøretøy sto etterlatt, truffet av en granat i en av de hardeste trefningene mellom regjeringsstyrkene og geriljaen i åsene bare noen kilometer fra Tetovo.

Etter å ha tatt Gajre, fortsatte regjeringsstyrkene i sine gamle sovjetiske T-55 stridsvogner med kurs for Llavce, Vence og andre landsbyer der geriljaen har holdt sine stillinger de siste 12 døgnene. Et par ukrainskbygde helikoptere surret over slagmarken.

Seier?

Mens røyken steg opp fra de utbrente bygningene og mange innbyggere var på flukt ned til Tetovo eller mot Kosovo, ble seiersmeldinger kringkastet fra den makedonske regjeringen.

- Operasjonen går som planlagt. Våre styrker har tatt alle viktige stillinger. Posisjoner som terroristene fortsatt holder, vil bli tilintetgjort, sa Makedonias statsminister Ljubco Georgievski i det statlige fjernsynet.

- Målet er å påføre opprørsstyrkene det endelige nederlaget, understreket regjeringstalsmannen Antonio Milosovski.

Etter å ha pepret geriljastillingene med granater, var det i går første gang de makedonske regjeringsstyrkene angrep på bakken med artilleri og panserkjøretøyer. Men geriljaen avviser at den er knust.

Geriljastyrkene (UCK) teller ifølge vestlig etterretning maksimalt 700 mann. Men de er trent for geriljakrig, mange med erfaring fra Kosovo.

Nervøse

- Vi kjemper for alle makedonere, sa en av soldatene i regjeringsstyrken som inntok Gajre. Men mange av soldatene er nervøse. De er verken trent eller utstyrt for å bekjempe en gerilja. Enkelte har ikke annet fottøy enn joggesko.

- Terroristene misbruker sivilbefolkningen som menneskelige skjold. Våre styrker er forsiktige. De bruker ikke unødig makt, sier en regjeringstalsmann.

Sammensatt styrke

Vestlige etterretning mener at geriljaen er en sammensatt styrke. Noen kjemper mot diskriminering av den albanske befolkningen. En militant gruppe drømmer om et Stor-Albania eller Stor-Kosovo.

En tredje gruppe er rene kriminelle som vil knuse all myndighet for å kunne sikre smuglervirksomheten de driver i disse områdene.

HÅPLØST: Med vannslangen sin forsøker denne albanske bonden desperat å redde huset sitt.