Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagibis slår inn over Japan:

«Hagibis» herjer i Japan

Norske Marie har hamstret mat og teipet igjen vinduene for å forberede seg på tyfonen, som kan bli den verste på 60 år. Minst en person har dødd, og 33 er skadd så langt.

TYFON: Norske Marie Veblungsnes Nybakk (30) studerer i Tokyo, og forbereder seg på rekord-tyfonen «Hagibis». Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Kort tid etter klokka 12 norsk tid, slo tyfonen Hagibis inn over Japan for fullt.

Da nådde stormsenteret fastlandet sørvestkysten av Japan - men deler av landet har allerede fått merke naturkreftene lørdag formiddag.

Flere ble skadet, og en mann ble drept, da en lokal tornado traff Chiba øst for Tokyo lørdag formiddag, skriver CNN.

Mannen som omkom skal ha vært i 40-åra, og ble drept da vinden veltet bilen hans.

Ifølge CNN er 33 personer skadd så langt.

Videoen under viser idet ekstremværet treffer:

TORNADO: Lørdag 12. oktober inntok en tornado den japanske byen Ichihara. Minst en ble drept og fem ble skadd i uværet. Like etter slo tyfonen Hagibis inn over store deler av Japan. Video: AP Vis mer

Har hamstret mat

Norske Marie Veblungsnes Nybakk (30) studerer i Tokyo, og forbereder seg på rekord-tyfonen.

- Det regner hardt utenfor nå, og for ikke veldig lenge siden begynte vinden å ule. Jeg må innrømme at jeg er litt redd. Jeg har vindu i første etasje og er litt redd for at noe skal fly gjennom vinduet mens jeg sover, sier hun til Dagbladet rundt klokka 14.30 norsk tid.

Hun sier at enkelte deler av Tokyo er evakuert, men at det ikke gjelder området hun bor i.

30-åringen har gjort det hun kan for å forberede seg på ekstremværet.

- Jeg har handlet inn mat for et par dager, teipet igjen vinduer med brun teip, ladet alt av elektronikk og kjøpt inn førstehjelpsutstyr. I tillegg har jeg gitt beskjed til venner og familie via sosiale medier.

KRAFTIG: Tyfonen «Hagibis» nærmer seg kysten av Japan, og kan bli den kraftigste på 60 år. Foto: NTB Scanpix
KRAFTIG: Tyfonen «Hagibis» nærmer seg kysten av Japan, og kan bli den kraftigste på 60 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sunnmøringen sier hun har opplevd både orkan og storm før, men at hun nå frykter strømbrudd og at vinduer skal bli knust.

Kraftig vind

Lørdag ettermiddag lokal tid var til sammen 3,25 millioner japanere bedt om å evakuere på grunn av uværet, ifølge NTB.

Det har blitt rapportert om kraftig vind i området.

Over 1100 fly er innstilt, supermarkeder stengt, VM-kamper i rugby avlyst og Formel 1-kvalifiseringen i Japan Grand Prix er utsatt, skriver The Guardian.

- Det er ingen tvil om at det er et kraftig uvær. Stort sett hele Japan får merke uværet med kraftig vind og regn, sier meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt i Norge.

Han følger situasjonen i Japan lørdag.

- Tokyo, som er en stor by, har den kraftigste vinden foran seg. Der kan vinden nå storm styrke fra nå og de neste timene, så vil det roe seg, sier Alsvik Walløe til Dagbladet i 13-tiden lørdag.

TRAFF: Slik så det ut i Chiba i Japan etter tyfonen «Hagibis» sine herjinger. Foto: EPA / NTB Scanpix
TRAFF: Slik så det ut i Chiba i Japan etter tyfonen «Hagibis» sine herjinger. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

Kan få store konsekvenser

ØDELEGGELSER: Det var store ødeleggelser i Chiba i Japan etter tyfonen. Foto: EPA / NTB Scanpix
ØDELEGGELSER: Det var store ødeleggelser i Chiba i Japan etter tyfonen. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

3,2 millioner mennesker er beordret evakuert på grunn av tyfonen.

- Det er stormvind rundt lavtrykket, sikkert sterk storm, men også opp mot orkan styrke enkelte steder. Det er et ganske stort uvær og et stort område som får mye vind, sier Alsvik Walløe.

Lørdag ettermiddag ligger stormsenteret sentralt over Japan, men ifølge meteorologen ventes det at stormen flytter seg nordover i løpet av dagen.

Advarer

Når tyfonen treffer Tokyo lørdag kveld ventes det vindkast på opptil 60 meter per sekund og ekstreme mengder regn, advarer Japans meteorologiske institutt, ifølge NTB.

Nyhetsbyrået skriver at tyfonen den første i kategorien «svært sterk» som vil treffe fastlandet rundt Tokyo siden systemet ble innført i 1991.

Det kan altså bli det verste uværet i hovedstadsområdet i Japan på 60 år, og det er ventet en halv meter regn på 24 timer.

- Hagibis er en uvanlig stor storm som er ventet å bringe med seg brutale vinder og voldsomme bølger, uttaler landets meteorologiske institutt, ifølge nyhetsbyrået.

- Tomme butikkhyller

VM i sumobrying skal etter planen forsøkes gjennomføres i morgen.

Tom Sandstad og det norske sumobryterlaget sitter tyfonfast i Osaka.

Her forventes et at tyfonen treffer litt senere i kveld, og alle dagens stevner er avlyst. Totalt er det ni norske utttøver med.

- Butikkhyllene er nesten tomme. Folk har hamstret mat og vann. Vi får beskjed om å fylle badekar med vann.

- Det er skummelt å erfare at det kommer så tett på. Nå blåser det veldig opp her. Det er det eneste de snakker om på lokal tv, og det er fortsatt usikkert hvor tyfonen treffer videre, sier han.

«Hagibis» rammer Japan bare én måned etter at en av de sterkeste tyfonene i seinere tid, «Faxai», skapte enorme ødeleggelser i landet.

30 000 hus ble ødelagt, og den forårsaket også et omfattende strømbrudd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling