Australia:

- Hagl i grapefrukt-størrelse

Tirsdag ettermiddag ble området Yalboroo i Australia truffet av et voldsomt uvær.

KRAFTIG HAGL: Samantha Caporn, som bor i området, la ut dette bildet av kraftig hagl, tatt av mannen John Caporn. Foto: Instagram / samyj_412
KRAFTIG HAGL: Samantha Caporn, som bor i området, la ut dette bildet av kraftig hagl, tatt av mannen John Caporn. Foto: Instagram / samyj_412 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag falt det største haglet som noen gang er registrert i Australia. Haglet var på hele 16 centimeter i diameter, bekrefter landets meteorologiske institutt.

Den kraftige haglstormen er et resultat av at Yalboroo-området i den australske delstaten Queensland ble truffet av et farlig tordenvær tirsdag ettermiddag.

- Gigantiske hagl over 16 centimeter er observert i Yalboroo, nord for Mackay, i Queensland, skrev Meteorologisk institutt på Twitter tirsdag.

Yalboroo ligger omtrent 804 kilometer nord for Brisbane.

- Vi snakker hagl i grapefruktstørrelse, sier statsmeteorolog Dean Narramore til nyhetsbyrået ABC.

Han forteller at mange har rapportert om funn av gigantiske hagl etter at den farlige tordenstormen traff Yalboroo-området tirsdag.

Mange av hagl-klumpene ble målt å være 12-14 centimeter i diameter, men ett veldig imponerende bilde ble sendt til Meteorologisk institutt sin avdeling i Queensland, ifølge statsmeteorologen.

Fotografen hadde nemlig tatt bilde av haglet ved siden av et målebånd, som gjorde at meteorologene kunne bekrefte at den var 16 centimeter i diameter.

STORE SKADER: Store deler av Italia ble utsatt for en massiv haglstorm som gjorde store skader på omgivelsene, biler og flere personer ble skadd. Reporter: Christian Fjermeros / Dagbladet / Video: Twitter: @forumatmosfer Vis mer

- Ødeleggende skade

Terri Shepheard la ut et bilde av en kjempestor hagl-klump på Facebook-siden til instituttet i Australia, som hun skrev at hun fant to timer etter stormen.

Statsmeteorolog Shane Kennedy sier til Sky News at den forrige australske rekorden var på rundt 14 centimeter.

- Det er jo helt sinnssykt. Vi skal være glad for at vi ikke kan få så kraftig haglvær i Norge, for jeg ville ikke hatt en sånn i hodet eller i bilen. Det der lager store skader, sier statsmeteorolog Pernille Borander til Dagbladet.

Hun forteller at hagl på denne størrelsen fort kan få en voldsom hastighet på godt over 100 kilometer i timen.

- Det er helt sinnssyke krefter i spill. En stor og tung isklump skytes ned fra himmelen, og da skal man ikke stå under den, for å si det sånn, sier hun.

Bilder og videoer som gruppa Higgins Storm Chasing har lagt ut på sin Facebook viser at haglet har knust både bilruter og solcellepaneler.

Samantha Caporn - som bor i området - la ut et bilde tatt av mannen sin av tre superstore hagl.

Kraftige hagl som er større enn 5 cm i diameter er ekstremt sjelden da de bare kan dannes under spesielle miljøforhold.

Ifølge Borander er hagl i Norge normalt bare et par millimeter i diameter, men kan av og til bli til rundt en centimeter.

- Vi får ikke kraftig nok byger her i Norge til at det dannes så store hagl. Vi er litt lenger nord og det er mer begrenset hvor varm lufta under er sammenliknet med lufta over, sier statsmeteorologen.

- Veldig fascinerende

Superstore haglkorn blir ofte dannet i varme deler av verden, fordi luftstrømmene oppover, altså oppdriften, er sterkere der.

- Det er veldig fascinerende, og egentlig helt utrolig at det skjer, sier Borander.

Hun forteller at hagl dannes i skyer som har plussgrader nede og minusgrader oppe.

STORE SKADER: I byen Scottsbluff i Nebraska filmet en sjåføren en fryktelig haglstorm. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video/Foto: ViralHog, NTB Scanpix, Google Earth Vis mer

- Det er veldig mye bevegelse i skyene, og vanndråper i skyen slenges rund og begynner å fryse. De slås sammen med andre vanndråper som kastes rundt, og disse fortsetter å slenges opp og ned til det dannes lag, forteller hun.

Vanndråpene fryser og smelter om hverandre, og om det er kraftig nok byger, og bygen er høyt nok oppe, kan det dannes hagl.

Verdens tyngste hagl

Det trengs oppdrift på over 50 meter i sekundet for å holde en ti centimeter stor haglklump inne i skyen. Derfor er det aldri observert hagl med diameter større enn rundt 20 centimeter på jorda.

- Vinden må være kraftig nok så den ikke faller ned. Du kan for eksempel kjøpe en kilopose med is fra butikken og kaste den opp i lufta. Da kan du tenke deg hvor mye kraft og vind som skal til for at den skal fortsette oppover, og ikke falle ned. Det er store naturkrefter inne i bildet, sier statsmeteorologen.

Ifølge den vitenskapelige etaten NOAA falt verdens største registrerte hagl i Vivian i South Dakota den 23. juli 2010. Den hadde en diameter på over 20 centimeter (8 inches).

Ifølge Meteorologisk institutt og Arizona state University ble verdens tyngste registrerte hagl funnet i Bangladesh i 1986 og veide 1,02 kilo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer