Hagl som golfballer knuser bilruter - på Mallorca

- Hinsides, sier statsmeteorlog om varsel på 90 millimeter regn på en time.

VÆR: Hagl så store som golfballer falt ned på Mallorca. Vårt hjemlige Meteorologisk institutt anbefaler folk på sydentur å følge farevarslene her på EUs løpende værvarsling. FOTO: @robbertomateo Vis mer

Snorre Bersaas Haugen (32) bor i Bergen og vet hva regn og vind er.

Men makan til skybrudd og haglkuler som han og familien opplevde en en hektisk halvtime på «sydenferie» ved Middelhavet, har han ikke sett på hjemlige trakter.

Vårt hjemlige Meteorologisk institutt anbefaler folk på sydentur å følge farevarslene her på EUs løpende værvarsling.

EKSTREMT: Sett gjennom hotelletvinduet de 10-15 minuttene det sto på sørvest på Mallorca. Haglene på bakken er store som golfballer. Foto: Snorre Bersaas Haugen.
EKSTREMT: Sett gjennom hotelletvinduet de 10-15 minuttene det sto på sørvest på Mallorca. Haglene på bakken er store som golfballer. Foto: Snorre Bersaas Haugen. Vis mer

Neste ekstreme væropplevelsene er varslet på strekningen mellom Valencia og Alicante.

- 90 millimeter nedbør i løpet av én time er helt hinsides. Det meste vi har målt i Norge i løpet av én time er omkring 40 millimeter, forteller vakthavende meteorolog i Meteorologisk institutt, John Smits, til Dagbladet.

Tilbake til ekstremt regn og haglkanonade på Mallorca:

- Det var rundt 17.30 tirsdag kveld. Himmelen ble så bekmørk som vi aldri har sett mens det fortsatt var dagslys.

- Og det aller rareste var at skyene plutselig delte seg i hver sin retning nord-sør. Vi skjønte vi måtte komme oss inn på hotellet, sier Snorre Bersaas Haugen til Dagbladet ett døgn etter - og etter nok en merkverdig værdag på Mallorca Cala d'Or.

Det ligger sørøst på Mallorca.

Som golfballer

- Det kom et voldsomt regnvær og haglbyger vi ikke har sett maken til. Haglene var nærmere tennisballer i størrelse enn klinkekuler. Jeg har spilt golf, og vet hvor store ballene er, forklarer han.

På gata utenfor hotellet sto biler med knuste ruter foran og bak og bulker i taket etter haglangrepet.

Her kan du høre en fersk værpodcast fra Meteorologisk institutt om nettopp hagl - med den gravalvorlige tittelen «Kan man dø av hagl i Norge?»

REGN: Det er meldt kraftige byger på østkysten av Spania. Slik så gatene i Torrevieja ut etter noen kraftige byger. Foto: Geir S. Bjørnsen Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

- Det sto ikke på mer enn 10 - 15 minutter, men det var nok til at gateplan og kumlokk sto under vann. Vinduskarmer og verandadører er ikke bygd til å stå i mot slik vær. Der gikk håndklærne.

Onsdag var familien på stranda igjen.

- Det var nok 25 plussgrader i lufta i dag, men klamt og litt rart likevel. Og nå i 20-tiden onsdag går temperaturen plutselig ned igjen og det begynner å regne kraftig, sier Bersaas Hagen i en oppdatert situasjons rapport vest i Middelhavet.

Meteorologisk institutt og EUs værvarslingsinstitutt har varslet torden og ekstremvær rundt hele Middelhavet denne uka.

Onsdag har ekstremværet slått til lenger vest.

Stenger skoler - åpner idrettshall

Spaniaavisen forteller om vindstyrke målt til 108 kilometer i timen ved Alicante onsdag formiddag. Det tilsvarer sterk storm.

I Torrevieja, et annet stort turistmål, er skolene stengt torsdag og fredag på grunn av regn og flomvann.

Myndighetene i Torrevieja har åpnet en idrettshall for hjemløse og for folk som har måttet rømme leiligheter på grunn av været.

Dagsrekorden for regn rundt Middelhavet og i Sør-Spania ble ifølge Spaniaavisen målt til 62 millimeter onsdag i nærheten av Valencia. Da var klokka bare 14.