GLEFS: En hai av arten Chiloscyllium punctatum gikk i fella og ble slukt av en annen hai. Dette svært sjeldne bildet ble tatt av australske forskere under en felttur på Great Barrier Reef.  Foto: Tom Mannering (med tillatelse)
GLEFS: En hai av arten Chiloscyllium punctatum gikk i fella og ble slukt av en annen hai. Dette svært sjeldne bildet ble tatt av australske forskere under en felttur på Great Barrier Reef. Foto: Tom Mannering (med tillatelse)Vis mer

Hai spiste hai i bakholdsangrep

Sjeldent bilde tatt på Great Barrier Reef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det å være en hai betyr ikke automatisk opprykk til toppen av næringskjeden; det er alltids noen som er større, bedre kamuflert og mer utspekulert.

Nøyaktig dette fikk en hai av arten Chiloscyllium punctatum oppleve 1. august i fjor, da den ble slukt av en wobbegong-hai (Eucrossorhinus dasypogon), som til forveksling liknet en del av havbunnen på Great Barrier Reef i Australia.

Begivenheten ble fotografert av forskere ved Australian Research Council's Centre of Excellence for Coral Reef Studies, som beskriver det som en sjelden observasjon.

Mens wobbegong-haiene stort sett er kjent for å spise virvelløse dyr på havbunnen, blekkspruter og småfisk, hender det at større eksemplarer fôrer opportunistisk på andre haier.

Men dette er bare unntaksvis blitt dokumentert direkte, ifølge en artikkel i tidsskriftet Coral Reefs, og er stort sett basert på analyser av mageinnhold fra innsamlede individer.

- Ingen av haiene rørte på seg i løpet av den 30 minutter lange observasjonsperioden, og wobbegongen slukte ikke den andre ytterligere. Vi antar det ville ta minst et par timer til før wobbegong-haien fikk spist den andre fullstendig, skriver dr. Daniela Ceccarelli i artikkelen.

Wobbegongen er skapt for tålmodighet og bakholdsangrep. Den godt kamuflerte haien tilbringer mesteparten av tida blant steiner på bunnen, mens den venter på at et bytte kommer innen rekkevidde. Og når den slår til er løpet ofte kjørt.

- Med en kjevestruktur som kan gå ut av ledd, et stort gap og spisse tenner som peker bakover, kan wobbegonger holde fast relativt store byttedyr før den svelger dem hele, heter det i artikkelen i Coral Reefs.

SKJEGGETE: Wobbegonghaien er godt kamuflert og tilbringer mesteparten av tida på havbunnen mens den venter på bakholdsmuligheter. De sjøgressliknende utvekstene langs kjeven fungerer både som kamuflasje og lokkemat for nysgjerrige fisker og invertebrater. Foto: Tom Mannering (med tillatelse)
SKJEGGETE: Wobbegonghaien er godt kamuflert og tilbringer mesteparten av tida på havbunnen mens den venter på bakholdsmuligheter. De sjøgressliknende utvekstene langs kjeven fungerer både som kamuflasje og lokkemat for nysgjerrige fisker og invertebrater. Foto: Tom Mannering (med tillatelse) Vis mer