Hai tatt i Oslofjorden

Hobbyfiskeren Jan Inge Jordal sperret øynene opp da han trakk garnet i Oslofjorden i går ettermiddag: Fra dypet kom en blåhai!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blåhaien, som målte 170 centimeter og veide 16 kilo, hadde vaset seg inn i garnet, og var død da garnet ble trukket. Garnet var satt ved noen holmer like utenfor Slemmestad.

- Jeg lurte på hva det var, da jeg så noe digert komme mot overflaten. Broren min fant ut at det måtte være blåhai. Han hadde nettopp sett slike på TV, forteller Jordal.

Redd-hai

- Du har fått dempet badelysten?

- Nei, det er nok ingen fare for det. En hai av denne størrelsen blir vel helst redd for mennesker framfor å angripe, sier Jordal, som ikke riktig vet hva han skal gjøre med fangsten.

Ingen versting

I faglitteraturen konkluderes det ulikt på om blåhai er en fare for mennesker, men i de seinere årene har man helt i retning av at den er farlig.

- Men den er ikke blant de verste, sier havforskerassistent Sigmund Myklevoll.

- Det blir registrert blåhai i norske farvann nesten årlig, men helst utenfor Vestlandet. Det uvanlige er at den er funnet dypt inne i Oslofjorden på denne tiden av året, for den oppholder seg helst i litt varmere områder, sier Myklevoll.

  • Blåhaien er en av de mest fruktbare haiartene, og kan føde 50- 100 unger i kullet. Ved fødselen er slike haier 50- 60 centimeter lange, og i fullvoksen alder måler de mellom tre og fem meter. Så det var altså en ungdom som endte sine dager i Oslofjorden.
<B>SJELDEN GJEST: Det var ikke noe søtt syn som ventet hobbyfisker Jan Inge Jordal (t.v.) og broren Vidar da de trakk en blåhai over rekka i går.