- Hai, venner, her kommer jeg!

Lydia er ikke den eneste hvithaien som svømmer nær deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nyheten om hvithaien Lydias svømmetur over Atlanterhavet skaper store overskrifter i disse dager.

- Nå er hun nærmere dere i Norge enn hun er oss, sa Lydia-prosjektets ekspedisjonsleder Chris Fischer til Dagbladet i går, fra sin base i Florida.

Lydia ble sist helg den første registrerte hvithaien som krysset Atlanterhavet. Det satelittmerkede rovdyret ble da logget idet hun krysset midtatlanterhavsryggen som regnes som øst-vestgrensen i  havet. Nå har hun svømt mer en 30 500 kilometer siden hun ble merket og sluppet løs ved kysten av Florida for et år siden.

UTENFOR FLORIDA: Hvithaien Lydia ble dratt opp på denne spesialbygde plattformen utenfor Florida i mars i fjor. Her ble hun satelittmerket slik at haiteamet i Ocearch kan følge henne. Foto: Robert Snow/Ocearch
UTENFOR FLORIDA: Hvithaien Lydia ble dratt opp på denne spesialbygde plattformen utenfor Florida i mars i fjor. Her ble hun satelittmerket slik at haiteamet i Ocearch kan følge henne. Foto: Robert Snow/Ocearch Vis mer

Men selv om overskriftene kan gi inntrykk av at hvithaien Lydia blir et sjeldent eksotisk besøk, har hun mange nære slektninger å hilse på i Europa. Hvithaien er nemlig slett ingen fremmedfisk der du og jeg bader når vi er på sydentur.

- Det finnes hvithai så langt nord som utenfor Storbritannia og hele Nord-Øst-Atlanteren. Og i Middelhavet. Det man ikke vet med sikkerhet, er om dette er avgrensede bestander, eller at det er en forbindelse mellom dem. Det er derfor Lydia er spennende, forklarer forskningsgruppeleder Ole Thomas Albert fra Havforskningsinstituttet i Bergen.

Mystisk globetrotter Hvithaien, også kjent som Carcharodon carcharias, er verdens tredje største fisk. Og verdens skumleste for oss mennesker. Ikke bare på grunn av filmklassikeren «Haisommer» fra 1975, men fordi den faktisk topper statistikken over fisk som angriper mennesker.

PÅ VEI TIL EUROPA: Hvithaien Lydia har kryssa Atlanerhavet, og er på vei mot Europa. Foto: Ocearch
PÅ VEI TIL EUROPA: Hvithaien Lydia har kryssa Atlanerhavet, og er på vei mot Europa. Foto: Ocearch Vis mer

Den finnes i alle store hav, men gjør seg mest bemerket på vestkysten av USA, i Sør-Afrika og langs kysten av Australia, der hvithaiangrep skjer årlig.

I verdenshistorien finnes det 272 dokumenterte tilfeller der en hvithai uprovosert har gått til angrep på mennesker. Så langt er 74 mennesker blitt drept. I nyere tid har det vært 22 dokumenterte hvithaiangrep i Europa. Alle har vært i middelhavet. Ti mennesker har blitt drept, den siste i 1984.

Middelhavet er således selve kjerneområdet for hvithaien i Europa. Den liker seg best når vannet holder 12 - 24 grader, og er derfor ingen hyppig gjest helt nord i Europa. Det finnes flere usikre observasjoner langs norskekysten, som denne ved Bastøya i 2007. Men så vidt man kjenner til er det aldri blitt bekreftet hvithai i norske farvann.

- Det er veldig mange haiarter, og lett å ta feil. For eksempel er håkjerring vanlig langs hele Norskekysten. Denne er faktisk større enn hvithaien, og en rovfisk den også. Håbrannen er også stor, men det står dårlig til med bestanden. Så det er masse hai i Norge. Men jeg tror ikke vi har hatt hvithai, sier Albert til Dagbladet.

Vet veldig lite Men mye med hvithaien er et eneste stort mysterium. Det er derfor GPS-merkingen og observasjonene av Lydia vekker oppsikt. Inntil helt nylig trodde man hvithaien bare kunne bli snaue 30 år. Men så fant forskerne en hvithai på 73 år. Hvithaien føder levende unger, men det har man aldri sett - og man vet heller ikke hvor lenge den går drektig. Dagens anslag er mellom 12 - 18 måneder.

Før trodde man hvihaien stort sett holdt seg til kystområder og var territoriale, mens man nå - takket være Lydia og flere andre observasjoner - ser at den migrerer over store avstander, og kan oppholde seg på dyp ned til 1200 meter. Og slik fortsetter lista over mysterier knyttet til verdens mest kjente hai.

- De er ikke lette å observere eller følge. Derfor åpner satellittsporing som dette opp for nye muligheter innen forskningen på hvithai. Det er spennende å få vite hvordan den vandrer, og om det er forbindelse mellom de ulike forekonmstene, sier Ole Thomas Arbert.

Han tror derimot ikke Lydia, eller andre hvithaier, vil skape haisommer i Norge med det første.

- Vi har aldri hatt haiangrep i Norge. Og man må huske at haien ikke går på jakt etter mennesker. Angrepene vi ser er mest tilfeldigheter, sier havforskeren til Dagbladet.

Det bekrefter den internasjonale forskningen, som viser at de aller fleste uprovoserte angrep trolig betraktes som en smaksprøve fra haiens side. Og det er ting som tyder på at mennesker ikke står spesielt høyt i smak.