Haiangrep nær Norge

En kvinne var ute og snorklet da hun ble angrepet av hai utenfor Cornwall-kysten i Storbritannia. Norsk ekspert reagerer på angrepet.

BLÅHAI: Forrige uke ble en person angrepet av hai utenfor den britiske kysten. Illustrasjonsfoto: wildestanimal/Shutterstock/NTB
BLÅHAI: Forrige uke ble en person angrepet av hai utenfor den britiske kysten. Illustrasjonsfoto: wildestanimal/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

En svømmer ble bitt av en hai i et ekstremt sjeldent angrep utenfor den britiske kysten forrige uke, melder The Independent.

Offeret, som skal være en kvinne, snorklet i havet rundt Cornwall i Sør-England da angrepet skjedde.

Myndighetene sa at kvinnen ser ut til å ha pådratt seg en skade i beinet fra noe som likner et haibitt.

Hendelsen fant sted sist torsdag utenfor kysten nær byen Penzance. Flere haiarter besøker farvannet hvert år.

NON STOP: En mann rømte fra politiet ved å svømme til sjøs, men det skulle han nok ikke ha gjort. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Under tusen kilometer

Møte med haier er utrolig sjeldent i Storbritannia, ifølge The Independent, og det er bare en håndfull mennesker som har blitt angrepet siden begynnelsen av 1900-tallet.

Det forrige haiangrepet i Storbritannia hendte riktignok bare for seks år siden, da en surfer fikk bitt av fingeren i vannet.

Cornwall er i underkant av tusen kilometer unna norskekysten. Det er ikke ofte at et haiangrep forekommer så nær norsk farevann.

- Et undersøkelsesbitt

Fredrik Myhre er marinbiolog og leder for havteamet i WWF (Verdens naturfond). Myhre leder også organisasjonen Hjelp Havets Haier. Han har en teori om hva som kan ha ført til forrige ukes angrep.

- Det virker som det er et undersøkelsesbitt. En hai som er i vannet med snorklere, kan fort lure på hva vi er for noe. Den mangler hender, og kan derfor noen ganger forsøke å bite for å se hva den har støtt på, sier marinbiologen til Dagbladet.

Myhre er godt kjent med hendelsen fra forrige uke og har registrert at angrepet skjedde et godt stykke fra kysten. Han tror dykkerne kan ha vært ute for å observere blåhai.

- Vi har erfart at den arten av og til kan bite mennesker. Med en viss usikkerhet kan det være blåhai som sto bak det jeg tror er et undersøkelsesbitt.

Han sier at blåhaien er en svært sjelden gjest i Norge, men at arten kan forekomme i norske farvann. Samtidig kommer han med betryggende ord for de som er redde for hai.

MARINBIOLOG: Fredrik Myhre er leder for havteamet i WWF. Foto: Geir Barstein / WWF
MARINBIOLOG: Fredrik Myhre er leder for havteamet i WWF. Foto: Geir Barstein / WWF Vis mer

- Det er en hai som lever ute i de store havområder og er veldig uvanlig å finne langs kysten.

- Ekstremt sjeldent

- Haiangrep i utgangspunkt ekstremt sjeldent. I fjor ble det registrert 73 uprovoserte haiangrep på verdensbasis. Om man tenker på hvor mange mennesker som bader hvert år, er sannsynligheten for å bli angrepet forsvinnende liten, sier Myhre, før han fortsetter:

- Hadde de sett på oss som mat, ville det vært mange angrep hvert år. Vi er ikke på menyen deres.

Marinbiologen forteller at de fleste haiangrep mest sannsynlig er et uhell. Samtidig understreker han at de er store dyr som skal behandles riktig.

- De er store rovdyr, og man må behandle dem med respekt og anerkjenne at det er en viss risiko når man besøker dem i sitt eget element, og at man besøker dem på deres premisser.

- TERRORISERER: Denne båten befinner seg midt i en sverm av maneter nær Haifa i Israel. Video: AP Vis mer

Dette gjør du

Myhre forteller at det bare ett kjent tilfelle av haiangrep i norske farvann. I 2007 skal en dykker han plukket opp det han trodde var en sovende fisk, som viste seg å være en småflekket rødhai. Den bet tak i dykkecomputeren hans, men dykkeren fikk ingen skader.

- Hva er sannsynligheten for å bli angrepet av hai i Norge?

- Den sannsynligheten er forsvinnende liten. Sjansen for haiangrep uansett hvor man ferdes i verden, er minimal. Det viser all statistikk. De få angrep som er, skjer som regel på grunn av menneskelig feil, eller fordi haien tar feil av oss og dyrene den jakter.

- Om man møter på en hai i vannet, hvordan skal man oppføre seg?

- Som oftest er haien bare nysgjerrig på hvem du er, og man kan få mange fine opplevelser om man har gleden av å møte en hai. De fleste møter går veldig fint, men det viktigste er å holde seg rolig, sier Myhre før han fortsetter:

- Ikke gjør dette

- Ikke svøm bort i panikk, sånn at du plasker og lager store bevegelser. Det er en fluktrespons, som kan trigge haien.

Myhre sier at man burde trekke seg rolig unna, mens man har haien under oppsyn.

- Om man har dykkermaske, svøm rolig bakover og hold øye med haien. Kommer haien nær deg, er det å forsøke å skyve den rolig bort på snuta. Det gjelder selv om det er en blåhai eller en tigerhai, konkluderer han.

- Et tankekors

Det eneste som ifølge marinbiologen er virkelig farlig med haier, er i hvor vanvittig stort tempo de er i ferd med å forsvinne fra verdenshavene.

- Hvert år fisker nemlig vi mennesker rundt 100 millioner haier, noe som har ført til at haiene er en av de mest utrydningstruede dyregruppene som finnes på planeten, sier han og fortsetter:

- Vi mennesker er helt avhengig av et sunt hav for å overleve som art, og havene er helt avhengige av haiene. Det er et tankekors, og noe man burde tenke over hver gang man ser overskrifter om «monsterhaier».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer