Haider beinflyr fra brun fortid

BERLIN (Dagbladet): Jörg Haider (50) er Europas beste maratonløper i klassen for politiske ledere. Nå er han i gang med sitt hardeste løp, for å kvitte seg med stemplet som nynazistenes og høyreekstremistenes gullgutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I strevet for å vaske av seg brunflekkene, springer Haider fra den ene synagogen til den neste. Han planlegger en reise til Israel, der han vil forsøke å overbevise lederne i Jerusalem om at han ikke er antisemitt.

- Mine uttalelser er revet ut av sammenhengen, misforstått og misbrukt, mener Haider.

Hans vei til regjeringsmakten, fire måneder etter parlamentsvalget i Østerrike, har sjokkert en hel verden. Under holocaustkonferansen, som ble avsluttet i Stockholm i går, svevde Haiders navn som et spøkelse.

Truer

- Jeg skal tvinge alle som i dag dømmer oss med sine fordommer og forutinntatte holdninger, til å skamme seg, sa Haider i går i sin høyborg Klagenfurt i delstaten Kärnten.

Der har han det siste året vært sjef for delstatsregjeringen.

Israel truer med å trekke tilbake sin ambassadør dersom Haider og hans Frihetlige parti (FPÖ) danner regjering sammen med det konservative folkepartiet (ÖVP). Både den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder og den franske statsministeren Lionel Jospin har uttrykt forskrekkelse over Haiders mulige regjeringsmakt.

Ryster Europa

Den belgiske regjeringen krever å få Haider opp som tema på neste møte blant utenriksministrene i EU.

- Vi er legitimert av folket. Vår politikk kan ikke være så gal, triumferer Haider.

I går forelå en ny meningsmåling, som gjør hans parti til det største i Østerrike med 33 prosent oppslutning. Jo mer han angripes i utlandet, jo mer populær blir han i de hjemlige ølstuene. Her er «n'Jörg» den lille manns forsvarer. At mangemillionæren Haider kjører Porsche og bor på et gods som i sin tid ble ekspropriert fra en jødisk familie, endrer ikke FPÖs oppslutning som Østerrikes klart største arbeiderparti.

Haider regner med at forhandlingene med folkepartiet vil være avsluttet over helga. Skulle de likevel bryte sammen i tolvte time, vil Haider presse gjennom nyvalg - som han vil vinne. ÖVP vil være den store taperen og bli redusert til et mellomparti.

Både arbeidstakere og arbeidsgivere i Østerrike gir blaffen i protestene fra utlandet. De ønsker et skifte etter at landet i 30 år har vært styrt av en sosialdemokratisk