Haider beinflyr fra brun fortid

BERLIN (Dagbladet): Jörg Haider (50) er Europas beste maratonløper i klassen for politiske ledere. Nå er han i gang med sitt hardeste løp, for å kvitte seg med stemplet som nynazistenes og høyreekstremistenes gullgutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I strevet for å vaske av seg brunflekkene, springer Haider fra den ene synagogen til den neste. Han planlegger en reise til Israel, der han vil forsøke å overbevise lederne i Jerusalem om at han ikke er antisemitt.

- Mine uttalelser er revet ut av sammenhengen, misforstått og misbrukt, mener Haider.

Hans vei til regjeringsmakten, fire måneder etter parlamentsvalget i Østerrike, har sjokkert en hel verden. Under holocaustkonferansen, som ble avsluttet i Stockholm i går, svevde Haiders navn som et spøkelse.

Truer

- Jeg skal tvinge alle som i dag dømmer oss med sine fordommer og forutinntatte holdninger, til å skamme seg, sa Haider i går i sin høyborg Klagenfurt i delstaten Kärnten.

Der har han det siste året vært sjef for delstatsregjeringen.

Israel truer med å trekke tilbake sin ambassadør dersom Haider og hans Frihetlige parti (FPÖ) danner regjering sammen med det konservative folkepartiet (ÖVP). Både den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder og den franske statsministeren Lionel Jospin har uttrykt forskrekkelse over Haiders mulige regjeringsmakt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer