Haider får ja

WIEN (Dagbladet): Østerrikes president Thomas Klestil (69) vil i formiddag godkjenne koalisjonen som bringer høyreekstremisten Jörg Haider (50) til regjeringsmakt. Samtidig fryser 14 EU-land forbindelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rammen for dagens østerrikske operette kunne ikke vært bedre valgt. De lavmælte, alvorlige samtalene som hovedaktørene fører om Østerrikes største indre og ytre krise siden andre verdenskrig, foregår under tunge lysekroner fra det habsburgske monarkiets dager.

Utenfor, på Ballhausplatz, venter demonstrantene på Haider og Schüssel. Når de ikke beveger seg forbi Wiens berømte konditorier og operahus til FPV-kontoret i parlamentskomplekset og til VVP-hovedkvarteret vis-à-vis det mektige rådhuset.

Der slår de på trommer, på medbrakte kasseroller, de blåser i fløyter og roper «Motstand, motstand!» og «Nei til rasisme!». Bak sperringene står politi med hjelm, visir og køller.

President Thomas Klestil satte i går bom for at et par av Haiders mest rabiate partifeller får være med i regjeringen, men klarte ikke å forhindre at det høyreekstreme Frihetspartiet går inn i regjeringen. I dag blir Østerrikes nye regjering tatt i ed. Proteststormen hjemme og ute har ikke lagt seg, slik FPV-formann Haider og de konservatives leder Wolfgang Schüssel (54) hadde håpet.

Isfront

Portugals statsminister Antonio Guterres varslet i går kveld at EU-trusselen om å fryse ut Østerrike, blir virkelighet når regjeringen tas i ed i dag. Dermed vil 14 EU-land ikke lenger ha tosidige kontakter med regjeringen Østerrike.

EU-parlamentet vedtok med overveldende flertall at Østerrike kan suspenderes fra samarbeidet i unionen. Og i går ble Haider nektet innreisetillatelse i Israel.

Pinlig

For den fornemme eksdiplomaten Klestil, som dyrker et personlig vennskap med de fleste av den vestlige verdens fremste statsledere, er dette pinlig. Han vil markere at dette ikke er hans regjering - befolket som den er med personer som Klestil fraskriver enhver evne til å bekle slike verv.

Haider og Schüssel (54), gikk i går kveld inn og ut av presidentpalasset Hofburg. At de to partilederne tidligere på dagen hadde skrevet under på en regjeringserklæring uten å ha mandat til det, gjorde ikke Klestil blidere stemt.

Når han ikke kunne stanse den blåsvarte koalisjonen (etter FPVs og VVPs partifarger) og skrive ut et nyvalg, som ville gitt Haider enda større oppslutning, sørget Klestil for å fjerne to av FPV-formannens mest ytterliggående kandidater fra regjeringslista.

Nektet

Han nektet blankt å godkjenne papirfabrikanten og milliardæren Thomas Prinzhorn som finansminister.

Prinzhorns glansnummer i valgkampen var at han ville stoppe apotekenes angivelige gratis utdelingen av gratis fruktbarhetspiller til innvandrerkvinner - «fordi dette fører til at de formerer seg enda mer».

Selv har Prinzhorn sju barn - med fem forskjellige kvinner.

SAMMENSTØT: Rasende demonstranter gikk i går kveld løs på politiets jernring rundt hovedkvarteret til det konservative Folkepartiet.