Haider går av

Jörg Haider går av som leder av det østerrikske Frihetspartiet. Det kunngjorde han etter et lukket møte for partiledelsen i går kveld, ifølge nyhetsbyrået APA i Østerrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Østerrike har vært under vedvarende press fra EU-landene etter at partiet kom med i regjeringen, og Haiders beslutning om å trekke seg er åpenbart et forsøk på å redusere presset mot Østerrike og Haiders partikolleger i regjeringen.

Hans avgang som partileder betyr trolig at han vil holde en noe lavere profil i månedene som kommer, men hans politiske innflytelse blir neppe svekket. Det skyldes ikke minst at Frihetspartiets regjeringsmedlemmer alle kan takke den høyreekstreme Haider for sine taburetter.

Freste mot EU

Om den snakkesalige Haider klarer å holde lav profil gjenstår å se.

Så seint som i helga langet han på nytt ut mot EU, og sa at EU-landene har mistet all moralsk anstendighet med sine sanksjoner mot Østerrike.

- Det ville være umulig å få flertall for EU i Østerrike i dag, sa han og hevdet at både hans egne politiske ambisjoner og Frihetspartiet tjener på reaksjonene mot den nye regjeringen.

Nesten 70 prosent av østerrikerne stemte ja til EU før landet ble medlem i 1995.

Reaksjonene på Haiders avgang som partileder var positiv utenfor Østerrike.

- Det kan ikke skade, sa talsmannen for det amerikanske utenriksdepartementet, James Rubin, i går kveld.

Ryktene svirret

Haider, som ikke sitter i regjeringen, vil fortsette som provinskansler i Kärnten. Hans nære medarbeider, og visekansler, Susanne Riess-Passer (39) vil overta som partileder.

Allerede lørdag begynte ryktene om Haiders avgang å svirre i det politiske miljøet.

- Vi snakket om dette på et internt møte i partiet lørdag, sa Peter Sichorovsky, Frihetsparti-medlem i Europaparlamentet til journalister foran møtet i partiledelsen i går kveld.

EU-landenes holdning til Østerrikes nye regjering vil neppe endres som følge av Haiders avgang som partileder.

Fikk en kald skulder

Både finansminister Karl-Heinz Grasser og forsvarsminister Herbert Scheiber, som begge representerer Frihetspartiet, fikk merke motstanden mot regjeringen i går.

- Frihetspartiets slagord er direkte inspirert av ideologier som i sin tid førte Europa ut i krig og folkemord, sa Belgias forsvarsminister André Flahaut på EUs forsvarsministermøte i Portugal.

Da EUs finansministere møttes i Brussel i går, fikk Karl-Heinz Grasser en korrekt, men kjølig mottakelse. Både den franske og den belgiske finansministeren møtte med armbind med antiøsterrikske slagord.

Portugals finansminister åpnet møtet med å understreke at EU-landene har en plikt til å bekjempe alle former for intoleranse. En klar melding til Østerrike, som tross Haiders avgang ikke kan håpe på en lettere politisk omgangstone fra kollegene i EU.

mentz.tor.amundsen@dagbladet.no