Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Haider inn i varmen

En EU-rapport anbefaler å avslutte sanksjonene mot Østerrike. Mørkeblå Jörg Haider er på vei inn i den europeiske varmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld ble den kontroversielle rapporten overlevert den franske presidenten Jacques Chirac. EU innførte diplomatiske sanksjoner da Haiders Frihetsparti fikk regjeringsmakt i januar. Rapporten som ennå ikke er offentlig, konkluderer med at sanksjonene har ført til nasjonalistiske strømninger i Østerrike.

Det framgår at Østerrike ikke behandler sine minoriteter og flyktninger dårligere enn mange andre europeiske land.

Nå skal rapporten drøftes innad i EU. Haider er trolig på vei inn i det europeiske fellesskapet. Han har tidligere kommet med nazi-vennlige uttalelser. Da partiet hans ble med i regjeringa, uttalte flere europeiske ledere at de aldri ville samarbeide med populistiske Haider.

Rapporten konkluderer også at Frihetspartiet har skapt aksept for rasisme og spilt på rasistiske strømninger blant folket.

Den østerrikske utenriksministeren Karl-Heinz Grasse ber EU oppheve sanksjonene umiddelbart.

- De ble innført på én dag. De kan bli opphevet like raskt, sier Grasse.

Rapporten er utarbeidet av «de tre vise menn» som de kalles. Gruppa som ble nedsatt i juli består av en tidligere finsk president, en tidligere spansk utenriksminister og en tysk jusekspert.

POPULIST: Jörg Haider synger også. Her opptrer han på en alpe-festival. Går det som han ønsker, får han opptre på den europeiske scenenen også - men da som politiker.