Haider rykker tilbake til start

Etter at Jörg Haider (52) fikk 27 prosent av stemmene for tre år siden, må han slite for å oppnå halvparten ved dagens parlamentsvalg i Østerrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Dette betyr likevel ikke at Haider er ferdig. Den karismatiske populisten som i 90-åra var stjernen blant Europas høyreekstremister er tilbake der han startet. Budskapet er antisemittisme, fremmedhat og nei til EU-utvidelse østover. I valgkampen har han gått inn for å nekte Tsjekkia adgang til EU fordi landet ikke beklager deportasjonen av nær tre millioner tyskere etter krigen.

Østerriksk politikk vil etter valget trolig være tilbake til situasjonen før Haiders parti FPÖ kom i regjering vinteren 2000.

Det sannsynlige resultatet er trolig en ny storkoalisjon mellom statsminister Wolfgang Schüssels konservative folkeparti (ÖVP) og sosialdemokratene (SPÖ).

Gørrkjedelig valgkamp

ÖVP og SPÖ ligger jevnt på målingene og ser ut til å få i underkant av 40 prosent av stemmene. Haiders Frihetsparti og miljøpartiet De grønne vil slåss om tredjeplassen. Men hundretusener av velgere har ikke bestemt seg etter en kjedelig valgkamp der de konservative har skremt med at et sosialdemokratisk styre vil bety massearbeidsløshet og kaos som hos de tyske naboene.

Splittet parti

Haider går til valg med et parti som er splittet i to. Den ene fraksjonen, rundt tidligere visestatsminister og partisjef Susanne Riess-Passer og finansminister Karl-Heinz Grasser, har fått smaken på regjeringsmakt. Den ønsker å fortsette koalisjonen med de konservative. Fraksjonen rundt Haider vil tilbake i opposisjon, og nå med en skarpere høyre-ekstrem profil.

For tre år siden var Haiders taktikk å gjøre partiet stuereint som regjeringsparti. Presset av internasjonale protestaksjoner trakk han seg tilbake til hjemprovinsen Kärnten og lot Riess-Passer overta den formelle styringen, mens han ventet på sin sjanse til å komme tilbake.

Haiders mål er en dag å bli forbundskansler i Østerrike.