Haider satt under etterforskning

Statsadvokaten i Wien har innledet etterforskning mot Jörg Haider, det høyreekstreme partiet FPVs sterke mann, og flere andre partiledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er anklagene om at FPV i lengre tid har drevet overvåking og innsamling av ulovlige opplysninger om politiske motstandere. Påstandene har allerede versert i østerrikske medier i flere uker, og tross en rekke dementier fra FPV selv, kommer stadig mer alvorlige påstander fram.

I tillegg til Haider er den tidligere parlamentariske lederen Ewald Stadler, partiets leder i Wien, Hilmar Kalas, og to andre partiledere satt under etterforskning. I alt er det igangsatt etterforskning av 18 personer, opplyste statsadvokatembetet i Wien i dag.

Også FPVs justisminister Dieter Böhmdorfer er kommet i søkelyset etter at det er fremmet sterke anklager om at han som Haiders tidligere private advokat mottok hemmelige opplysninger hentet ut fra politiets arkiver av FPV-sympatisører i politiets rekker.

Opposisjonspartiet De grønne fremmet i dag mistillitsforslag mot Böhmdorfer.

Haider selv avviste onsdag alle anklager mot ham, og anklaget i stedet det sosialdemokratiske partiet for å være «de virkelige skyldige» i overvåkingssaken.

(NTB)