Haider tar førergrep

I løpet av den første tida i regjeringen har Jörg Haiders partifeller kommet med en serie utfall som har fått østerrikerne til å sperre opp øynene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haiders nærmeste viser heller ingen respekt for den østerrikske nasjonalforsamlingen.

Karl-Heinz Grasser, som Haider fikk plassert som finansminister i regjeringen, startet sin ministergjerning med å beskylde sin sosialdemokratiske forgjenger for svindel med statsfinansene.

Jörg Haider selv, som hadde lovet at han ikke skulle blande seg inn i regjeringens arbeid, har nå satt fram klare betingelser for at Østerrike skal akseptere en utvidelse av EU.

Grensevakt

- EU-kandidater som grenser til Østerrike kan bare bli medlemmer hvis lønnsnivået kommer opp på Østerrikes nivå, ellers vil liberaliseringen av arbeidsmarkedet plassere østerrikske arbeidere i en ugunstig posisjon, sa Haider i et intervju med den ungarske avisa Nepsabadzag.

En gjennomsnittlig månedslønn for en vanlig lønnsmottaker i Ungarn ligger på en femtedel av nivået i Østerrike.

Mandag forlangte han at regjeringen venter med å gjennomføre den planlagte pensjonsreformen, samtidig som han gjentok at det i visse departementer finnes milliarder av schilling som er ment å støtte offentlig ansattes pensjoner.

Teateret

Finansminister Karl-Heinz Grasser ertet på seg parlamentsmedlemmer da han kalte forsamlingen «teateret».

Det førte til en skarp irettesettelse fra nasjonalforsamlingens president, og et sosialdemokratisk parlamentsmedlem har lagt inn en formell klage mot Grasser.

mentz.tor.amundsen@dagbladet.no

INNBLANDING: Jörg Haider holder seg ikke unna.