Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Haider trekker seg

Den østerrikske høyrepopulisten Jörg Haider kunngjorde fredag at han trekker seg fra nasjonal politikk. Samtidig risikerer han to års fengsel for å ha tatt med medisinsk utstyr til Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haider kunngjorde beslutningen etter å ha fått kraftig kritikk for sitt tredagers besøk til Irak tidligere i uken.

- Fra nå av kommer jeg til å trekke meg fullstendig ut av nasjonal politikk. Jeg er allerede ute, sa Haider, som er tidligere leder av Frihetspartiet, i et intervju på østerriksk TV fredag.

Haider er ikke med i den to år gamle kontroversielle koalisjonsregjeringen, men har vært medlem av komiteen som utformer regjeringens politikk.

- Jeg ønsker ikke å irritere noen. Jeg ønsker at Frihetspartiet skal ha suksess, og vil ikke at noen skal si de blir kontrollert fra Carinthia, sa Haider.

Haider kommer til å beholde sin stilling som guvernør i den sørlige provinsen Carinthia.

Haider ble sterkt kritisert for sitt møte med Saddam Hussein blant annet av USA og statsminister Wolfgang Schüssel. - Det hjalp ikke akkurat å hilse på en diktator med blod på hendene, sa Schüssel.

Tidligere fredag ble det klart at Jörg Haider risikerer fengselsstraff etter å ha tatt med medisinsk utstyr til Irak. Som følge av sanksjonene mot Irak må alle som vil eksportere varer til Irak søke finansdepartementet om tillatelse, ifølge en EU-lov.

- Haider har ikke søkt om tillatelse, sier Ingrid Nemec, talskvinne for finansministeren.

Dersom det medisinske utstyret var verdt mer enn 570.000 kroner, risikerer Haider en bot på 1,1 millioner kroner og fengsel i opp til to år, ifølge Nemec.

(NTB-AFP-DPA)

TREKKER SEG: Den østerriske høyrepopulisten Jörg Haider kunngjorde fredag at han trekker seg fra nasjonal politikk.
Hele Norges coronakart