Haider vil stoppe erstatninger til jøder

Den omstridte, østerrikske høyrepopulisten Jörg Haider er mot å utbetale kompensasjon for jødenes materielle tap under nazismen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tale på Frihetspartiets kongress søndag, stadfestet Jörg Haider sine antisemittistiske tendenser. Til 2.500 partikamerater sa den tidligere lederen av partiet at det må bli en slutt på erstatningene til ofre for nazismen, melder NTB.

Haider gikk til angrep på en avtale som er underskrevet av Østerrike og USA som forplikter Østerrike til å betale 500 millioner dollar for materielle tap jødene led da de måtte flykte fra hjemmene sine. I alt har dermed Østerrike forpliktet seg til å betale nesten 1 milliard dollar, rundt 8,7 milliarder kroner i kompensasjon.

Haider hevdet at det også i Østerrike bor tusenvis av mennesker som ble drevet vekk fra sine hjem, og at også disse burde ha krav på erstatning. Han refererte til tyskere som ble utvist fra Sudetenland i Tsjekkoslovakia etter andre verdenskrig, og tysktalende innbyggere i Slovenia som ble utvist fra Jugoslavia, skriver NTB.