Haider vil ut av EU

BERLIN (Dagbladet): Jörg Haider vil føre Østerrike ut av EU og kaller euroen et eneste stort misfoster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uansett hvor mye den konservative forbundskansleren Wolfgang Schüssel trygler sin politiske sengekamerat om å holde kjeft, sørger høyrepopulisten for å sette ny støkk i både landsmenn og omverdenen.

- Jeg forstår kravet fra partifeller om en ny folkeavstemning om EU. Jeg er helt sikker på at den ville gi flertall mot medlemskap. I 1994 stemte 70 prosent av innbyggerne i min delstat Kärnten for medlemskap. I dag ville resultatet blitt et helt annet, sier Haider i et intervju med morgendagens utgave av det østerrikske nyhetsmagasinet «Format».

Latterliggjør

Både til dette magasinet og det sveitsiske «Facts» latterliggjør han euroen som et misfoster som drives gjennom mot folkets vilje.

Han truer med å klage til Europadomstolen dersom de andre 14 EU-landene fortsetter sine sanksjoner mot Østerrike.

Haider karakteriserer Østerrikes EU-kommisær Franz Fischler som en mann som er kjøpt og betalt fra Brussel og som er med på å sette straffeaksjonene mot sitt eget land ut i livet.

Koloniherre

- EU oppfører seg som en koloniherre som hensynsløst kjører over en av sine undersåtter, sa Haider til østerriksk radio og fjernsyn i går.

Koalisjonspartnerne i det konservative folkepartiet (VVP) er i sjokktilstand etter serien av uttalelser fra den politiske ramboen Haider.

hakon.lund@dagbladet.no