Haiders vei mot makten

Det er overhengende fare for at Østerrike allerede neste uke kan få en regjering der Jörg Haider og hans høyreekstreme Frihetsparti går i koalisjon med det konservative Folkepartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er overhengende fare for at Østerrike allerede neste uke kan få en regjering der Jörg Haider og hans høyreekstreme Frihetsparti går i koalisjon med det konservative Folkepartiet. Den sosialdemokratiske kansleren Viktor Klima har gitt opp å danne en mindretallsregjering etter valgnederlaget for tre måneder siden.
  • Nøyaktig 55 år etter frigjøringen av Auschwitz og samtidig med at en stor holocaustkonferanse arrangeres i Stockholm, kan en nazivennlig og fremmedfiendtlig høyrepopulist komme i posisjon i et land som har vært EU-medlem siden 1995. Det vil være den største skandalen som har rammet Østerrike siden avsløringene om tidligere president Kurt Waldheims fortid som Hitler-offiser.
  • Haiders vei mot makten har vært tuftet på en motbydelig kombinasjon av lettvint opportunisme og lefling med nazistiske understrømninger i det østerrikske samfunnet. Den friskfyraktige og sporty Haider, som bor på et stort gods som ble konfiskert fra en jødisk familie under krigen, tuftet valgsuksessen på besnærende løfter om færre brysomme innvandrere, kontantstøtte til unge mødre og flat skatt til de rike.
  • Nå har Haider tatt avstand fra Hitler-Tyskland, men det er ingen tvil om at han tidligere har uttrykt seg positivt både om Det tredje rikets arbeidsmarkedspolitikk og om «modige og skikkelige» SS-soldater. Dette er hans vesen: Ekstremismen skjules bak stadig skiftende standpunkter og «spiselige» budskap som har appell til brede velgergrupper. Mens tanken på Haider i posisjon får de øvrige EU-landene til å grøsse og Israel til å true med diplomatiske reaksjoner, støtter 63 prosent av landets innbyggere en slik koalisjon.
  • Dette er bare mulig i et land som bare i begrenset grad har tatt et gjennomgripende oppgjør med tida under nazistisk styre. Det mest tragiske er at Haiders parti kan gå ytterligere fram dersom det skrives ut nyvalg. Haiders vei mot makten må derfor føre til omfattende selvransakelse i Østerrike, særlig blant de mektige lederne av det sosialdemokratiske og det konservative partiet.