TROFÉ: Haifinna smaker svært lite, men har lange tradisjoner i Østen - og sies også å ha helsebringende effekter. Prisene er skyhøye på både det hvite og det svarte markedet. Foto: Jeff Rotman
TROFÉ: Haifinna smaker svært lite, men har lange tradisjoner i Østen - og sies også å ha helsebringende effekter. Prisene er skyhøye på både det hvite og det svarte markedet. Foto: Jeff RotmanVis mer

- Haifinner selges ulovlig i norske restauranter

Opptil 200 000 haier maltrakteres daglig for å lage suppe uten smak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dyreverngruppa Hjelp Havets Haier (HHH) har innledet en landsdekkende kampanje mot import av haifinner, slik Dagbladet omtalte i dag.

- Vi vet at ulovlige haifinner omsettes i norske restauranter, og på norske markeder, sier leder Fredrik Myhre til Dagbladet.

Organisasjonen støttes av WildAid og WWF, og har som hovedmål at importen av haifinner til Norge skal stoppes, eller reguleres slik at ulovlig avkappede finner - som fører til at opptil 73 millioner hai dør hvert år - ikke importeres.

- Størsteparten av haifinner til Norge kommer fra Asia, og der vet vi at 70-80 prosent av finnene kappes av ulovlig, sier han.

Smakløs - Vi må endre tankesettet vårt, og folk må bli opplyst omkring konsekvensene av å spise - eller å tilby - haifinnesuppe. Vi har kontaktet flere restauranter, og flere sier de selger lite haifinnesupper, sier han, og legger til:

LIDER: Haiene etterlates for å dø når finna er kappet av, som her i Mexico - Foto: Marcia Moreno-Baez / Marine Photobank
LIDER: Haiene etterlates for å dø når finna er kappet av, som her i Mexico - Foto: Marcia Moreno-Baez / Marine Photobank Vis mer

- Hva er poenget med å tilby det da?

Årsaken til at haifinneeksport er blitt en milliardgeskjeft på verdensbasis er statusen haifinna har fått.

I Kina og Asia er det lange tradisjoner for retten som luksusmat, selv om finna i seg selv ikke smaker noen verdens ting - og må herjes til med buljong, skinke og krydder for at suppa skal bli spiselig.

Opprørt Prisen for en stor finne kan ligge på opptil 10 000 dollar, og fiskerne dumper av den grunn resten av haiskrotten i havet.

Såkalt «sharkfinning» går ut på at fiskerne kapper av finna til sjøs, og lar haien dø sakte.

ETTERLATT FOR Å DØ: Fiskerne trenger ikke lenger denne hammerhaien. Foto: Jeff Rotman
ETTERLATT FOR Å DØ: Fiskerne trenger ikke lenger denne hammerhaien. Foto: Jeff Rotman Vis mer

- En av tre av alle haiarter står på den internasjonale rødlista, advarer Fredrik Myhre.

Redusert Hammerhaibestanden er siden 1981 redusert med 70 prosent, ifølge aksjonistgruppa Pew, mens sandbankhaibestanden er redusert med 71 prosent.

Både kjøttet, huden, den oljerike leveren og tennene til haien har ført til haifiske, ifølge HHH.

Men i dag er det haifinnen som er den fremste handelsvaren. En del leverolje benyttes også, da gjerne i forbindelse med kosmetikk- og legemiddelindustrien.

- Vi trenger en kontroll av norsk import av haifinner, slår Myhre fast.

DREPT: Opptil 73 millioner hai slaktes hvert år for sine finner. Denne er fisket med line, før finna er kappet av. Foto:  Wolcott Henry / Marine Photobank
DREPT: Opptil 73 millioner hai slaktes hvert år for sine finner. Denne er fisket med line, før finna er kappet av. Foto: Wolcott Henry / Marine Photobank Vis mer
OGSÅ I NORGE: Her er haifinner til salgs i Hong Kong. Foto: Kathleen Reaugh/Marine Photobank
OGSÅ I NORGE: Her er haifinner til salgs i Hong Kong. Foto: Kathleen Reaugh/Marine Photobank Vis mer