Haisommer: Dette finnes i vannet utenfor Stavanger

Haien kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis du trodde at stimer med tusenvis av hai kun fantes i mer eksotiske strøk, må du tro om igjen.

Bildene av disse pigghåene er tatt rett utenfor Sola ved Stavanger.

- Jeg var utrolig heldig og møtte på en stim med haier, sier naturfotograf Espen Rekdal til Dagbladet.

Rekdal er norges kanskje mest meriterte undervannsfotograf - mest kjent for sine prestasjoner i CMAS verdensmesterskap i undervannsfotografering der han har 3 tredjeplasser på rad og senere kåret til verdensmester i 2009.

Utrydningstruet Pigghåen er ikke uvanlig i Norge, og er her rundt en måned tilsammen hvert år.

- De kommer som regel inn til norskekysten to uker på våren og to uker på høsten, sier mannen bak nettsiden Hjelp Havets Haier, Fredrik Myhre, til Dagbladet.

Myhre har god kjennskap til pigghåer og har engasjert seg for å beskytte arten mot overfiske.

HAIEN KOMMER: Pigghå svømmer ofte i stim, og det er tidligere dokumentert stimer på så mange som 20 000 individer. Foto: Espen Rekdal
HAIEN KOMMER: Pigghå svømmer ofte i stim, og det er tidligere dokumentert stimer på så mange som 20 000 individer. Foto: Espen Rekdal Vis mer

- De er utrydningstruet og bestanden går stadig ned. Dette blant annet fordi at fiskere får haiene i garnet sitt når de fisker etter andre typer fisk, sier han.

Problematisk Det er også en utfordring at haiene bruker lang tid på å reprodusere seg.

- Mens for eksempel torsk blir kjønnsmodne etter tre år, må haier bli mellom 12 og 14 år før de kan få avkom. Deretter tar det rundt 24 måneder fra haien parrer seg til avkommet blir født. Torsken kan legge hundretusenvis av egg, mens haien får mellom 4-20 avkom, sier Myhre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når fiskere får pigghå i garnet har de lov til å ta vare på 20 prosent av haiene de får i løpet av et halvår. Før var det 20 prosent i løpet av en uke.

- Dette burde blitt totalforbudt. Haiene kan komme i stim på opptil 20 000 individer og når fiskerne møter på disse, gjør det et betydelig innhogg i bestanden. Når reglene har endret seg fra ukesbasis til halvårsbasis gjør det også at fiskerne kan ta flere haier, da de bare er her 2-3 uker av gangen. Dermed kan de fordele disse sammen med all fangst de gjør på et halvår, sier hai-eksperten.

Bokseåpner med tenner Selv om pigghåen kan se litt farlige ut, er de helt harmløse.

- De angriper ikke mennesker, det har jeg aldri hørt om. De spiser annen småfisk, som makrell. Det eneste jeg har hørt om er at noen har blitt bitt i hånda når de prøver å fjerne en krok fra kjeften deres, sier Myhre.

Han påpeker samtidig at haien har skarpe tenner og svært kraftige kjevemuskler.

NYSGJERRIG: Dykkerne og kamerautstyret gjorde at noen av haiene måtte ta en nærmere kikk. Foto: Espen Rekdal
NYSGJERRIG: Dykkerne og kamerautstyret gjorde at noen av haiene måtte ta en nærmere kikk. Foto: Espen Rekdal Vis mer

- Det blir litt som en bokseåpner med tenner, sier Myhre.

Espen Rekdal har også tatt bilder av merkelige maneter i norske fjorder. Bildene kan du se her!

STERKT BITT: - Du merker det godt hvis du er så uheldig og blir bitt av en pigghå, sier hai-ekspert Fredrik Myhre. Foto: Espen Rekdal
STERKT BITT: - Du merker det godt hvis du er så uheldig og blir bitt av en pigghå, sier hai-ekspert Fredrik Myhre. Foto: Espen Rekdal Vis mer