«Haisommer» vekker oppsikt

I løpet av sommeren har det vært usedvanlig mange observasjoner av hai langs norskekysten. Det er det god grunn til, ifølge norsk haiekspert. En av artene som er blitt observert kan bli så lang som tolv meter.

SETT AV MILLIONER: Denne videoen har gått viralt på TikTok. Video: TikTok/ Dagbladet TV. Reporter: Jenny Emilie Aas. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er snart forbi, og i kjølvannet av de rekordvarme ferieukene har badeglade nordmenn som aldri før meldt fra om observasjoner av hai langs norskekysten.

Fredrik Myhre, marinbiolog og stifter av organisasjonen Hjelp Havets Haier (HHH), mener dette har en naturlig forklaring.

- Jeg har mottatt veldig mange meldinger om haiobservasjoner både privat og gjennom jobben den siste tiden, og jeg er rimelig sikker på hvorfor, sier han til Dagbladet.

Myhre forteller at han mener at det høyst sannsynlig ikke er en vitenskapelig forklaring bak de stadig flere observasjonene.

Han tror forklaringen er at flere nordmenn er ute og bruker naturen under pandemien, og at det derfor bare er naturlig at det er flere øyne rettet mot havet.

I tillegg mener han også at flere har fått med seg Havforskningsinstituttets oppfordring om å melde fra når man ser hai langs kysten. Dette gjelder spesielt arten brugde.

Ønsker kunnskap

Havforskningsinstituttet oppfordrer nordmenn til å melde fra om nettopp brugda fordi de ønsker mer kunnskap om haiarten. Artsdatabanken har klassifisert brugda i sin rødlistevurdering som utrydningstruet, og det er derfor begrenset med informasjon om arten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.