«Haisommer» vekker oppsikt

I løpet av sommeren har det vært usedvanlig mange observasjoner av hai langs norskekysten. Det er det god grunn til, ifølge norsk haiekspert. En av artene som er blitt observert kan bli så lang som tolv meter.

SETT AV MILLIONER: Denne videoen har gått viralt på TikTok. Video: TikTok/ Dagbladet TV. Reporter: Jenny Emilie Aas. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er snart forbi, og i kjølvannet av de rekordvarme ferieukene har badeglade nordmenn som aldri før meldt fra om observasjoner av hai langs norskekysten.

Fredrik Myhre, marinbiolog og stifter av organisasjonen Hjelp Havets Haier (HHH), mener dette har en naturlig forklaring.

- Jeg har mottatt veldig mange meldinger om haiobservasjoner både privat og gjennom jobben den siste tiden, og jeg er rimelig sikker på hvorfor, sier han til Dagbladet.

FANGST: Som marinbiolog har Myhre observert brugde mange ganger. Foto: Hjelp Havets Haier (HHH)
FANGST: Som marinbiolog har Myhre observert brugde mange ganger. Foto: Hjelp Havets Haier (HHH) Vis mer

Myhre forteller at han mener at det høyst sannsynlig ikke er en vitenskapelig forklaring bak de stadig flere observasjonene.

Han tror forklaringen er at flere nordmenn er ute og bruker naturen under pandemien, og at det derfor bare er naturlig at det er flere øyne rettet mot havet.

I tillegg mener han også at flere har fått med seg Havforskningsinstituttets oppfordring om å melde fra når man ser hai langs kysten. Dette gjelder spesielt arten brugde.

KJEMPEHAI: 22 år gamle Brynjar Mosseng møtte verdens nest største hai i Lofoten. Selv ble han kun litt nervøs. Video: Brynjar Mosseng. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Vis mer

Ønsker kunnskap

Havforskningsinstituttet oppfordrer nordmenn til å melde fra om nettopp brugda fordi de ønsker mer kunnskap om haiarten. Artsdatabanken har klassifisert brugda i sin rødlistevurdering som utrydningstruet, og det er derfor begrenset med informasjon om arten.

Myhre forklarer at brugda er utrydningstruet på grunn av tidligere storjakt med harpun, i tillegg til trusler fra økte havtemperaturer, surere hav og tap av leveområder.

ENORM: Haiarten Brugde er den største hai-arten som kan forekomme i norsk farvann. Bilde: Splashdown / REX / NTB
ENORM: Haiarten Brugde er den største hai-arten som kan forekomme i norsk farvann. Bilde: Splashdown / REX / NTB Vis mer

- Før vi nordmenn fant olje i Nordsjøen, så jaktet vi på brugda for å bruke den oljerike levra deres. Levra inneholder nemlig så mye olje at det i mange i år ble brukt brugde-olje i blant annet motorer og maling. Flere hus i Norge har fremdeles maling der olje fra brugda er brukt.

Ifølge Myhre er man både heldig og privilegert hvis man får øye på en brugde, og det er heller ikke noen grunn til bekymring hvis du finner deg selv badende ved siden av en.

Ikke farlig

- Er brugden farlig for oss mennesker?

- Brugde er ikke farlig for mennesker. Faktisk så er det ingen haier som har oss mennesker på menyen. Det eneste farlige med haiene er i hvor vanvittig stort tempo de er i ferd med å forsvinne fra havet.

OBSERVASJONER: Fredik Myhre er svært opptatt av å bevare haibestanden i Norge. Foto: Geir Barstein / WWF
OBSERVASJONER: Fredik Myhre er svært opptatt av å bevare haibestanden i Norge. Foto: Geir Barstein / WWF Vis mer

Myhre forstår imidlertid hvorfor folk fort kan bli oppjaget av å se haiarten.

- Den kan bli opptil tolv meter lang, og veie hele 19 tonn, men er altså helt harmløs for oss mennesker. Dette er en haiart som beiter på overflaten av havet, så den er lett å få øye på når den først skal spise.

Fish and Chips

Ole Thomas Albert, forskningssjef for dyphavsarter og bruskfisk ved Havforskningsinstituttet, hevder haiarten pigghå også kan ha en finne med i spillet på hvorfor man nå ser en økning i haiobservasjoner.

PIGGHÅ: Ole Thomas Albert melder om en økning i Pigghå-bestanden Foto: Havforskningsinstituttet
PIGGHÅ: Ole Thomas Albert melder om en økning i Pigghå-bestanden Foto: Havforskningsinstituttet Vis mer

- Vi er stadig i kontakt med fiskere som forteller at de ser en stor økning av pigghå i garnene sine. Det er langt flere pigghå nå enn for noen år siden, men mindre enn for noen tiår tilbake, sier han til Dagbladet.

Albert forteller at det lenge har vært en stagnering i Pigghå-bestanden på grunn av tidligere overfiske.

Pigghå pleide nemlig å være en av de vanligste ingrediensene i matretten «fish and chips» i England, men bestanden er nå sakte, men sikkert på vei tilbake. Hvor langt tilbake bestanden er kommet, er fremdeles vanskelig å si, ifølge Albert.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer