Haiti er neste for Rød-Larsen

Norsk diplomati, med UD-rådgiverne Terje Rød-Larsen og Wegger Strømmen som utøvere, skal forsøke å få demokratiet i Haiti på beina fra full politisk krise og handlingslammelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Parlamentet har i et drøyt år ikke vært i stand til å utpeke statsminister, og landet er i fare for å vende tilbake til diktaturet.

Den norske demokratihjelpen skjer i full forståelse med USA og Canada. Rød-Larsen og Strømmen har allerede vært på Haiti og foretatt sonderinger.

USAs utenriksminister, Madeleine Albright, ba om hjelp fra utenriksminister Knut Vollebæk da han nylig var på besøk i Washington. - Vi var forberedt på en rekke temaer. Men da Albright spurte meg: «Hva kan vi gjøre med Haiti?», kom det helt overraskende, sier Vollebæk til Dagbladet.

Slaveopprør

Haiti, verdens fattigste land og historiens første republikk utropt etter et slaveopprør, har knapt opplevd demokrati .

Presten Jean-Bertrand Aristide vant landets første demokratiske valg i 1990, men ble året etter styrtet i et militært kupp. Han ble gjeninnsatt ved en invasjon fra USA i 1994. I 1996 overtok hans partifelle fra slumboernes parti, Lavalas, tidligere statsminister Rene Preval etter et valgskred. Men uoppklarte, politiske drap, allmenn uorden og bunnløs fattigdom har gjort det nesten umulig å grunnfeste demokratiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer