JORDSKJELV: Forskere advarer folk mot å senke skuldrene etter jordskjelvkatastrofen. Et barn går på dette bildet forbi ei sprekk forårsaket av jordskjelvet. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix
JORDSKJELV: Forskere advarer folk mot å senke skuldrene etter jordskjelvkatastrofen. Et barn går på dette bildet forbi ei sprekk forårsaket av jordskjelvet. Foto: Carlos Barria/Reuters/ScanpixVis mer

- Haiti må forberede seg på flere store jordskjelv

Forskere advarer folk mot å senke skuldrene etter jordskjelvkatastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Haiti og nabolandene må forberede seg på flere store jordskjelv etter katastrofen som rammet Haiti denne uka, advarer forskere.

Seniorforsker Paul Mann ved Institutt for Geofysikk på Universitetet i Texas advarer folk mot å tro at farene er over fordi oppbyggningsarbeidet har startet.

Trykkendring
- Lettelsen av trykk som følge av jordskjelvet kan ha økt trykket i omkringliggende strøk, sier Mann til nyhetsbyrået AFP.

Forskere har allerede begynt å finne modeller for å finne ut hvordan trykkendringen skapt av det tirsdagens jordskjelv, som hadde en styrke på 7, påvirker andre forkastninger i jordskorpen.

- Dette forkastningssporet er flere hundre kilometer langt og jordstykket som forårsaket jordskjelvet er bare 80 kilometer langt, forklarer Mann, som sier flere jordstykker nå bygger opp en belastning på steder det ikke har vært jordskjelv på flere hundre år.

Kan forårsake katastrofe
- Potensielt kan noen av disse forårsake et jordskjelv likt det som skjedde på Haiti.

Langs forkastningssporet er det bare to store byer; Port-au-Prince og Kingston på Jamica. Men som man så i etterkant av tirsdagens skjelv, kan et stort jordskjelv virke paralyserende, mener han.

Ifølge Mann har et annet forkastningsspor, som går nord for Haiti og videre til Den dominikanske republikk, har fått økt trykk etter tirsdagens rystelse. Dette har ikke har vært i bevegelse på 800 år.

DÅRLIG BYGGET: Presidentpalasset var blant byggene som kollapset da Haiti ble rammet av et sterkt jordskjelv. Foto: Eduardo Munoz/Reuters/Scanpix
DÅRLIG BYGGET: Presidentpalasset var blant byggene som kollapset da Haiti ble rammet av et sterkt jordskjelv. Foto: Eduardo Munoz/Reuters/Scanpix Vis mer

Advarte Haiti mot skjelv

- Spørsmålet er når disse bryter opp, sier geofysikeren, som sier det er veldig vanskelig å finne ut om når det skjer. Ifølge han kan det skje om ei uke - eller om 100 år.

Eric Calais ved Purue-universitetet i Indiana, er blant dem som prøver å måle farene for et slikt brudd.

Han advarte haitiske myndigheter for flere år siden om det farlige trykket i forkastningssporet som tirsdag resulterte i en det katastrofale jordskjelvet. Men lite kunne da bli gjort for å forsterke det lutfattige landets dårlige infrastruktur.

- Den haitiske regjeringen kan ikke få skylda for dette, sier Calais til AFP.

- De fulgte nøye med på det vi fortalte og de skjønte risikoen. De var veldig bekymret og satte i gang tiltak. Men det skjedde for tidlig, mener Calais.

I møte med statsministeren
Eric Calais begynte å forske på forkastningssporet i 2003 og presenterte sine funn til den haitiske regjeringen, og var blant annet i møter med landets statsminister.

RUINER Mange bygg ble til ruiner da jordskjelvet rammet Haiti. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Scanpix
RUINER Mange bygg ble til ruiner da jordskjelvet rammet Haiti. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Scanpix Vis mer

I mars 2008 forklarte de to forskerne til ei avis at forkastningssporet hadde bygd opp trykk nok til å forårsake et jordskjelv så sterkt som 7,2 på Richters skala. Men de kunne ikke svare på når skjelvet ville slå til, og regjeringen var den gang opptatt med å bygge opp landet etter en rekke orkaner som rystet landet samme år.

Mens regjeringen jobbet med en nødhjelpsplan, kunne lite bli gjort med å forsterke nøkkelbygninger som sykehus, skoler og regjeringsbygg der organiseringen ville skje fra.

- Viktig å bygge sterkt
- Det er et fattig land. Å forsterke en bygning for å stå i mot et stort jordskjelv kan være like kostbart som å bygge et nytt bygg, sier Calais.

Tragedien vil gjøre det mulig for Haiti å bygge kraftigere bygg enn tidligere, mener Calais, som videre påpeker at det finnes relativ billige løsninger som kan bli brukt for å forsikre at bygninger ikke vil kollapse ved et nytt jordskjelv.

- Det er veldig viktig for Port-au-Prince at de nå bygger opp byen igjen, at de bygger skikkelig. Det finnes andre jordstykker på forkastningssporet som kan brytes i framtiden, sier forskeren.

MANGE DØDE: Mellom 50 000 og 100 000 mennesker mistet livet i tirsdagens jordskjelvkatastrofe. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix
MANGE DØDE: Mellom 50 000 og 100 000 mennesker mistet livet i tirsdagens jordskjelvkatastrofe. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix Vis mer