- Haiti rammet av koleraepidemi

Minst 135 mennesker har så langt mistet livet. Over 1 500 er smittet.

KOLERA:  En pasient får hjelp til å komme seg inn på St. Nicolas-sykehuset i St. Marc, 100 km nord for hovedstaden Port-au-Prince. En koleraepidemi skal ha krevd 135 liv. Foto: AFP
KOLERA: En pasient får hjelp til å komme seg inn på St. Nicolas-sykehuset i St. Marc, 100 km nord for hovedstaden Port-au-Prince. En koleraepidemi skal ha krevd 135 liv. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det har brutt ut kolera blant overlevende etter det massive jordskjelvet i Haiti i fjor, ifølge legeforeningen i landet. Minst 135 mennesker har så langt mistet livet.

Antall personer som er smittet av sykdommen, har passert 1.500, opplyser legeforeningens president Claude Surena.

Helsepersonell i landet mener de står overfor den verste medisinske krisen siden jordskjelvet. Ifølge Surena ble det torsdag stilt diagnoser på flere av de smittede.

- Ifølge resultater fra laboratorieundersøkelser er det kolera, opplyste han.

FN og Verdens helseorganisasjon (WHO) ønsker imidlertid å se resultatene av flere tester før de kan slå fast at det faktisk dreier seg om kolera. Inntil videre beskriver de sykdommen som akutt diaré.

Bor i telt
Hundretusenvis av haitiere er stuet sammen i helsefarlige teltleirer etter det ødeleggende jordskjelvet i januar, og hjelpearbeidere har i flere måneder advart om at et eventuelt sykdomsutbrudd kan få katastrofale følger.

Blant annet er det dårlig tilgang på rent vann, og regn og oversvømmelser den siste tiden har forverret situasjonen kraftig.

Overbelastet Den dødelige sykdommen er så langt registrert langs Artibonite-elven nord i landet, og den har foreløpig ikke nådd hovedstaden Port-au-Prince.

Men sykehus og helsesentre i de berørte områdene er allerede overbelastet, sier generaldirektøren for det haitiske helsedepartementet, Gabriel Timothe.

- Et større antall dødsfall er registrert, mens hundrevis er lagt inn på sykehus.

I byen Saint Marc forteller leger at over 400 får behandling på sykehus. Samtidig får 300 behandling i området Drouin.

- Jeg er veldig svak, for jeg har gått mye ned i vekt de siste to dagene, sier Edner Philemon (22) utenfor et sykehus i Saint Marc.

Han forteller at han har mistet tre familiemedlemmer som døde bare noen timer etter at de ble syke.

Hjelper myndighetene
Internasjonale hjelpeorganisasjoner bistår de lokale helsemyndighetene og forsøker å hindre at den svært smittsomme sykdommen sprer seg.

- Vi vurderer situasjonen på bakken sammen med våre internasjonale partnere og haitiske helsemyndigheter, sier Fanny Devoucoux fra den franske organisasjonen Acted.

Kolera, som fører til diaré og oppkast, kan lett kureres med antibiotika og tilstrekkelig drikkevann. Men uten skikkelig behandling kan sykdommen være dødelig i løpet av kort tid.

Over 250.000 mennesker mistet livet i jordskjelvet i januar, mens om lag 1,2 millioner ble hjemløse. Mange lever fortsatt i provisoriske teltleirer som er spredt utover hele landet.

(NTB)

Så langt er det ikke registrert utbrudd av kolera blant jordskjelvofre i den haitiske hovedstaden Port-au-Prince, hvor dette bildet er tatt. Men nord i landet har sykdommen kostet minst 135 mennesker livet. Foto: REUTERS/SCANPIX