Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Haiti underslo Fugees-million

Regjeringen på Haiti har underslått et større beløp fra ræpp-stjernene Fugees. Pengene skulle gå til de mange flyktningene på øya. - Dette gjør meg forferdelig trist, men vi lover å fortsette flyktninghjelpen. Det er langt viktigere enn å selge millioner av plater, sier Fugees-sjef Wyclef Jean (27) til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wyclef Jean og hans Fugees-kollega Prakazrel «Pras» Michel har begge flyktet fra Haiti til USA, og har på ingen måte glemt røttene sine. Etter å ha solgt bortimot 10 millioner eksemplarer (80000 av dem i Norge) av fjorårets «The Score»-album og signert en ny lukrativ kontrakt med Sony Music, dro bandet i april tilbake til Haiti for å holde en større veldedighetskonsert. Landets korrupte kulturminister Raoul Peck har imidlertid stukket overskuddet i egen lomme.

Ny støttekonsert

- Jeg ønsket virkelig å gjøre noe for mitt eget folk. Konserten ble en kjempeopplevelse. Vi spilte for 60000 jublende glade mennesker i hovedstaden Port-Au Prince, men i ettertid har det blitt masse bråk på grunn av den korrupte kulturministeren, forteller Wyclef Jean.

Offisielt skal tyveriet dreie seg om rundt én million kroner. Wyclef sier imidlertid til Dagbladet at han tror det dreier seg om et enda større beløp.

- Konserten ble holdt i samarbeid med regjeringen. Det var den eneste måten vi kunne få tillatelse til å spille. De har forvaltet overskuddet av konserten - men det altså på en utrolig slett måte. Nå har vi bestemt oss for å holde en ny støttekonsert. Denne gangen skal vi samle inn pengene sjøl og sørge for at de kommer fram til flyktningene, sier Wyclef. Han opplyser at støttekonserten vil bli holdt i New York seinere i år.

Folkehelt

På Haiti har Wyclef blitt noe av en folkehelt. For opprørske ungdommer med håp om en bedre framtid har han en enorm symbolkraft. Cuba hadde Che Guevara, Haiti har Wyclef Jean...

- Ja, det er eksplosive greier. Myndighetene tør ikke lenger slippe meg inn. De vet at det kan skape en revolusjær stemning i landet, sier «Clef» som han kalles av venner og fans.

Men Wyclef har ikke mistet bakkekontakten. Soloplata han gir ut nå i sommer sammen med gode venner i Refugee Allstars, «The Carnival», promoteres via konserter på bittesmå klubber. En av dem på Oslo-klubben Head On i natt der 270 mennesker betalte 50 spenn for å oppleve Wyclef og hans medræppere, blant dem Prakazrel.

- Det gjelder å ikke miste grepet på virkeligheten. Å spille foran tusenvis av mennesker er helt uvirkelig. Derfor er det viktig å komme ned på klubbnivå i blant. Og det er mer enn en vanlige konserter vi gjør. Det er en feiring av hele hipp-hopp-kulturen. Vi holder gjerne på i fem- seks timer, sier han.

HAITI-HELTEN: Wyclef Jean er hjernen i verdens mest populære ræpp-gruppe, Fugees.