Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Haiti var kommet seg på bena igjen etter jordskjelvet. Så kom Sandy

90 000 mennesker er husløse.

HUSLØS: En eldre dame gråter utenfor sitt provisoriske hjem ved Port-au-Prince etter at orkanen Sandy herjet Haiti. Foto: AFP / THONY BELIZAIRE
HUSLØS: En eldre dame gråter utenfor sitt provisoriske hjem ved Port-au-Prince etter at orkanen Sandy herjet Haiti. Foto: AFP / THONY BELIZAIRE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haitis svært fattige befolkning risikerer matmangel som følge av at orkanen Sandy har rasert avlinger. Kronprins Haakon og utviklingsminister Heikki Holmås fikk onsdag se ødeleggelsene med egne øyne.

Mens verdens oppmerksomhet har vært rettet mot Sandys herjinger i USA, har stormen gjort langt større skader i Karibia.

I Haiti mistet rundt 60 mennesker livet på grunn av Sandy, som var klassifisert som en kategori 1-orkan da den traff land.

90 000 mennesker har blitt husløse, og mange av husene som ble bygget opp etter det voldsomme jordskjelvet i 2010, er ødelagt, opplyser hjelpeorganisasjonen Care. Også på Cuba er ødeleggelsene store, og 188 000 hjem er ødelagt.

Kronprins-besøk Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) og kronprins Haakon er i Haiti der de har fått se ødeleggelsene på nært hold.

- Jeg snakket med bønder som har mistet alt kveget sitt. Avlingene deres hadde også gått tapt. Det er sterkt å høre fordi de ikke har noe annet å gå til, sier utviklingsministeren til NRK.

Kronprinsen besøker landet i egenskap av goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram UNDP, mens Holmås er der for å se hvordan Haiti har blitt gjenoppbygd etter jordskjelvet i 2010.

Ifølge haitiske myndigheter er opp mot 70 prosent av avlingene sør i landet ødelagt. Det fører til matmangel og et kraftig prishopp på de matvarene som er tilgjengelig, og gjør at mange fattige haitianere ikke får mulighet til å kjøpe den maten de trenger.

Kolera Statsminister Laurent Lamothe sier Sandy forårsaket en enorm katastrofe i landet, som fortsatt sliter med ødeleggelsene etter jordskjelvet for snart tre år siden. Frykten er også stor for at flom og oversvømmelser fører til at koleraepidemien i landet blusser opp igjen.

Ifølge Holmås er det mye vann i elvene, men han fremholder at arbeidet som lokalbefolkningen gjør for å forebygge flomkatastrofer, fungerer. Norge har bidratt til å bygge et bedre flomvern i landet.

- De hadde satt opp flomvern, og vi besøkte en skole som hadde blitt reddet av flommen fordi de hadde satt opp slike voller, sier han.

Også Jamaica og Cuba fikk føle Sandys enorme ødeleggende kraft. På Cuba er minst elleve omkommet og mange skadd. 1 million mennesker er berørt, og 188 000 hjem ødelagt, ifølge Care.

Skoler, sykehus, veier og bruer er ødelagt, og 85 prosent av innbyggerne i byen Santiago er uten elektrisitet.

(NTB)