SØRGER: En prest sier farvel til Haitis populære erkebiskop, Joseph Serge Miot, som ble gravlagt lørdag. Foto: REUTERS / Eliana Aponte
SØRGER: En prest sier farvel til Haitis populære erkebiskop, Joseph Serge Miot, som ble gravlagt lørdag. Foto: REUTERS / Eliana AponteVis mer

Haitiere sørger over død erkebiskop

Ved den sammenraste katedralen i Haitis hovedstad tar hundrevis av haitiere farvel med sin populære erkebiskop. Letingen etter flere jordskjelvofre avsluttes nå for å rette all oppmerksomhet mot å hjelpe de overlevende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Ved den sammenraste katedralen i Haitis hovedstad tar hundrevis av haitiere farvel med sin populære erkebiskop. Letingen etter flere jordskjelvofre avsluttes nå for å rette all oppmerksomhet mot å hjelpe de overlevende.

Erkebiskop Joseph Serge Miot og sogneprest Charles Benoit er begge blant de offisielt 111.500 døde etter katastrofen som rammet Haiti 12. januar.

- Det vi har tapt, kan vi ikke få tilbake. Det er ikke de rike som har tapt, eller de fattige. Vi står alle sammen i dette, sa presteeleven Leon Sejour, som hadde reist fra en annen kant av landet for å minnes sin åndelige leder.

Begravelsesseremonien ble holdt utenfor katedralruinene.

Blant de sørgende var også president René Préval, som ikke har vist seg ofte ute etter at presidentpalasset led samme skjebne som katedralen.

Sove og sørge

Hjelpeapparatet når nå stadig flere mennesker med nødhjelp.

- I kveld kan jeg kanskje endelig få sove, sier Suze Jean-François, en av dem som fikk tildelt et telt på torget Champ de Mars, der mange har oppholdt seg siden skjelvet. Vanntanker og toaletter ble også satt opp.

- Nå kan jeg endelig samle tankene mine og sørge, fortsetter Jean-François, som mistet en datter.

Men fortsatt er det mange tusen som ikke får noen hjelp. 130.000 mennesker har benyttet seg av tilbudet om gratis transport ut av den ødelagte hovedstaden, mens et ukjent antall mennesker tar seg ut på landsbygda eller til andre byer i landet på egen hånd.

Funnet i live

Fredag ble enda to overlevende funnet, ti dager etter skjelvet. En 84 år gammel kvinne ble gravd fram av familien, etter at de hørte ropene hennes om hjelp. Men hun er så alvorlig skadd at det er usikker om hun overlever. En 22 år gammel mann ble også funnet. Tilstanden hans skal være stabil.

Men nå har myndighetene bestemt at lete- og redningsfasen er over. FNs kontor for koordinering av nødhjelp OCHA opplyser at 132 mennesker er hentet ut fra ruinene i live. Til sammen er rundt 111.500 mennesker bekreftet omkommet, mens mer enn 193.000 er skadd og over 600.000 hjemløse.

Amerikanske jordskjelveksperter konstaterer at skjelvet har satt en dyster rekord for dødelighet i denne delen av verden. Samtidig varsler forskerne ved USAs geologiske undersøkelser (USGS) at nye, kraftige jordskjelv kan ramme når som helst i et område øst for episenteret for forrige katastrofe.

Banker gjenåpnes

Lørdag åpnet noen banker i Port-au-Prince igjen. Andre selskaper som driver med pengeoverføringer, meldte fredag om stor pågang fra kunder, med lange køer utenfor mange av lokalene.

Et av de største supermarkedene i forstaden Petionville ble gjenåpnet fredag og ble raskt fylt opp av folk som ville sikre seg forsyninger. Ledelsen for Big Star Market advarte om at utvalget var begrenset, fordi det ikke har fått inn varer siden før jordskjelvet.

Mange av de overlevende som holder til blant husruiner og på åpne gater i Port-au-Prince, klaget lørdag bittert over at de fortsatt mangler mat.

«Vi sulter»

- Vi sulter og tørster, og vi orker ikke mer - vi vil ha mat og vann. Ned med Préval, ropte en gruppe demonstranter fredag utenfor politistasjonen der president René Préval og hans regjering har opprettet et midlertidig hovedkvarter.

Demonstrantene ropte også slagord med hyllest til USAs president Barack Obama. Amerikanerne har stilt seg i spissen for den storstilte internasjonale hjelpeoperasjonen som pågår.

FN-organisasjonen Verdens matvareprogram WFP forsyner stadig flere haitiere med måltider. Fredag kom tallet på måltidene som ble fordelt opp i to millioner, het det i en kunngjøring fra WFP.

- Vi får gjort jobben, selv om vi ønsker at vi fikk gjort det raskere, sier WFP-leder Josette Sheeran, som besøkte Haiti fredag.