- Haitis nest største by erobret

Opprørere skal ha erobret Haitis nest største by, Cap Haitien, med en halv million innbyggere. Det skal foregå skyting og plyndring over hele byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byen har over en halv million innbyggere. Også en politistilling nær hovedstaden er angrepet.

Meldingene fra Cap Haitien er imidlertid ikke entydige, og situasjonen virker uavklart.

Vitner opplyser til nyhetsbyrået AFP at opprørerne har tatt kontroll over byen etter at de først erobret flyplassen. Opprørerne skal ha kommet til flyplassen og byen i lastebiler fra den opprørskontrollerte byen Trou-de-Nord. Opprørere angrep Cap Haitien nord i landet søndag, etter at opposisjonsledere lørdag avviste et internasjonalt forslag til fredelig løsning av konflikten i øystaten.

Nyhetsbyrået AFP melder at byens hovedpolitistasjon står i flammer, og at det foregår skyting og plyndring over hele byen. Opprørsstyrkene skal ikke ha møtt motstand fra sivile i byen. Fanger skal være satt fri fra en lokal politistasjon der det ikke lenger var politi til stede.

En talsmann for Verdens matvareprogram (WFP) sier at deres kontor i Cap Haitien rapporterer om skyting i store deler av byen.

Narkosmugler

Opprørssoldatene som har angrepet Cap Haitien er relativt få, men likevel sterkere enn byens politistyrke, skriver den amerikanske avisen Miami Herald på sin nettside.

Ifølge Miami Herald, som siterer en ikke navngitt journalist i Cap Haitien, skal opprørerne tilhøre gruppen Haitis frigjøringsfront som ledes av Guy Philippe. Philippe er tidligere politisjef i Cap Haitien og tidligere anklaget både for narkotikasmugling og planer om statskupp.

Frigjøringsfronten han leder skal bestå av rundt 50 soldater, de fleste fra Haitis tidligere militære som president Aristide oppløste i 1995.

Miami Herald skriver at opprørerne angrep byen fra sør i fullt dagslys. Den anonyme journalisten sier til avisen at politistyrkene i byen bare utgjorde noen titall, og at de fleste ser ut til å ha skiftet til sivile klær og forlatt sine stillinger.

- Ikke gitt opp

Byens politimester avviser imidlertid at han har gitt opp, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Jeg har bedt om støtte fra Port-au-Prince. De sa at de kommer. Vi venter, sa politisjef Charles Chily til Reuters. Ifølge ham gikk opprørerne til angrep klokken 10 søndag formiddag lokal tid, og det hadde vært omfattende kamper mellom politi og opprørere siden.

Også flyplassen skal være angrepet, og et fly skal være under opprørernes kontroll. En utenlandsk journalist på flyplassen sier til Reuters at «vi blir angrepet». Ubekreftede rykter går ut på at flyplassen er tatt av opprørere, noe som i så fall vil gjøre det vanskelig å bringe regjeringsstyrker til byen.

En politistilling 12 kilometer nord for hovedstaden Port-au-Prince ble angrepet natt til søndag. Det er trolig det nærmeste opprørere har angrepet hovedstaden til nå, og politifolkene måtte oppgi stillingen. Regjeringsstyrker skal ha tatt stillingen tilbake søndag.

Nytt diplomatisk press

Diplomater fra flere land fortsatte søndag samtaler med opposisjonen for å få den til å gå med på en fredsplan som er lagt fram med bred internasjonal støtte.

Flere diplomater sier til nyhetsbyrået AFP at de er i ferd med å miste tålmodigheten med opposisjonen, som lørdag avviste fredsplanen, ikke minst etter at president Aristide godtok planen uten forbehold.

Formelt har opposisjonen en frist til mandag for å gi et endelig svar. Men lørdag sa opposisjonen at den ikke ville godta en plan uten at presidenten gikk av. Fredsplanen innebærer at president Aristide blir sittende til det holdes valg.

(NTB)

<B>I FLAMMER: </B>Væpnede opprørere skal ha tatt kontrollen i Cap Haitien, Haitis neste største by. Politistasjonen står i flammer (under).