Haitis unge gir ikke opp håpet

Fattigdom, utrygghet og kolera preger landet før presidentvalget.

KOLERARAMMET: En haitisk kvinne bærer barnet sitt til en klinikk for kolerabehandling. Sykdommen har rammet landet hardt og sammen med fattigdom og raseringene fra jordskjelvet skapt en vanskelig situasjon før presidentvalget. Foto: REUTERS / Eduardo Munoz / SCANPIX
KOLERARAMMET: En haitisk kvinne bærer barnet sitt til en klinikk for kolerabehandling. Sykdommen har rammet landet hardt og sammen med fattigdom og raseringene fra jordskjelvet skapt en vanskelig situasjon før presidentvalget. Foto: REUTERS / Eduardo Munoz / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haitis unge gir ikke opp håpet om forandring, selv om 2010 har vært et mareritt. Fattigdom, utrygghet og kolera preger landet før presidentvalget.

28. november skal det avgjøres hvem som blir ny president i Haiti, som i år har vært gjennom en av historiens verste jordskjelvkatastrofer, en påfølgende humanitær krise, kolerautbrudd og en tropisk orkan.

Men også å velge president er en vanskelig utfordring.

- Det er utrolig vanskelig for de unge å velge, sier svenske Benjamin Clarholm-Anton, som er avdelingsansvarlig for FNs valgteam i Centre-regionen.

Alle de 19 kandidatene lover nemlig akkurat det samme - å bygge opp igjen det katastroferammede landet.

Fattigdom Det er ikke rart med tanke på at rundt 1,3 millioner mennesker fortsatt bor i provisoriske teltleirer i og rundt hovedstaden Port-au-Prince etter skjelvet i januar, som tok livet av rundt 250.000 mennesker. Koleraepidemien som herjer, har hittil tatt livet av over 1.000 haitiere.

Trass i Haitis mange problemer, finnes det et stort politisk engasjement blant de mange unge velgerne, mener Clarholm-Anton:

- Mange unge tror definitivt på forandring, at det blir bedre og bedre om man fortsetter på rett vei.

Ifølge analytikere kan valget bli det viktigste i Haitis historie. Men mange frykter at det skal bli ødelagt av politisk motivert vold og humanitære problemer.

- Fattigdom er det største spørsmålet, å overleve dagen i dag. Politikerne snakker først og fremst om gjenoppbyggingen, både sosialt og økonomisk, sier Benjamin Clarholm-Anton til nyhetsbyrået TT.

- Nødvendig valg Utviklingsminister Erik Solheim (SV) reiser til Haiti i januar. Trass i Haitis problemer har han tro på valget.

- Det er mulig og nødvendig å gjennomføre valget, fordi man må ha et stabilt styre for å ta tak i oppgavene, sier han til NTB.

Solheim sier den generelle fattigdommen er den største trusselen mot valget, og frykter «at folk gir blaffen i valget, fordi de har de daglige problemene å tenke på».

Norge bidrar med 800 millioner kroner over fire år til humanitær hjelp, gjenoppbygging og utvikling i Haiti. Men Solheim fortviler over at bare en brøkdel av de pengene andre har lovet, faktisk er kommet på bordet.

Han mener «for lite penger, for svak stat og for dårlig samordning fra FNs side» etter jordskjelvet er årsaken til at Haiti fortsatt er i knestående.

Stor interesse Clarholm-Anton mener velgernes sikkerhet er den største utfordringen før valget:

- Vi får hver dag inn meldinger om at politiske kandidater deler ut våpen til sine tilhengere. Den valgrelaterte volden begynte for omkring én og en halv måned siden med kandidater som havner i slagsmål, politiske tilhengere som skyter mot hverandre og brenner ned lokaler.

Nylig ble to mennesker drept i voldelige sammenstøt mellom FN-styrker og demonstranter i haitiske byer. FN oppfordret i etterkant haitierne til ikke å la seg bli manipulert av «stabilitetens og demokratiets fiender».

Pikenes Jens favoritt Den kandidaten som vinner de unges tillit, har stor sjanse for å vinne valget, fordi 46 prosent av landets totalt 10 millioner innbyggere er under 25 år.

Clarholm-Anton tror den sittende presidentens parti Inite får fornyet tillit, selv om dagens president René Préval dels har måttet tåle skarp kritikk etter jordskjelvet.

- De har overlegent mest penger. På gatene her står de bak 70-80 prosent av plakatene, og partiets kandidat Jude Celestin er sjarmerende og ser bra ut. Det har mye å si for førstegangsvelgerne, sier han.
(NTB)

DEMONSTRERER: Unge haitiere demonstrerer mot FN, som de mener har brakt kolera til landet. Fattigdom, utrygghet og kolera preger landet før presidentvalget. Foto: REUTERS / Allison Shelley / SCANPIX
DEMONSTRERER: Unge haitiere demonstrerer mot FN, som de mener har brakt kolera til landet. Fattigdom, utrygghet og kolera preger landet før presidentvalget. Foto: REUTERS / Allison Shelley / SCANPIX Vis mer