TREKKER SEG?: I år var det krisemøter for Socialdemokraterma i Stockholm, og sent i går kveld ble det varslet en pressekonferanse i dag klokken 15. Der er det ventet at partileder Håkan Juholt varsler at han trekker seg. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
TREKKER SEG?: I år var det krisemøter for Socialdemokraterma i Stockholm, og sent i går kveld ble det varslet en pressekonferanse i dag klokken 15. Der er det ventet at partileder Håkan Juholt varsler at han trekker seg. Foto: Jonas Ekströmer / ScanpixVis mer

- Håkan Juholt går av

I dag har Socialdemokraternas pressede partileder Håkan Juholt varslet et pressekonferanse. Mye tyder på at han går av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partilederen forbereder seg på innen kort tid å kunngjøre sin avgang, sier en nær venn av Håkan Juholt ifølge Expressen. Også fjernsynskanalene SVT og TV4 melder at Håkan Juholt ifølge partikilder vil gå av.

Innkallingen til pressekonferanse med Håkan Juholt kom fra informasjonssjef Fredrik Kornebäck fredag like før klokka 23. Pressekonferansen skal holdes på Köpcentrat Flanaden i partilederens hjemby Oskarshamn lørdag klokka 15.

Håkan Juholt reiste hjem til Oskarshamn etter et krisemøte med partiledelsen i Stockholm fredag. Det er der beslutningen om hans avgang skal ha blitt tatt.

Motvillig Partilederen forsøkte i det lengste å overtale Socialdemokraternas sentralstyre til å la ham bli sittende, skriver SVTs politiske kommentator Margit Silberstein. Ifølge henne måtte sentralstyret presse partilederen hardt for å få ham til å gå av.

I et forsøk på å redde eget skinn skal Juholt ha tilbudt seg å ofre finanspolitisk talsmann Tommy Waidelich, skriver Silberstein.

En kilde sier ifølge Expressen at Juholt også truet med å trekke andre med seg i fallet på et ekstraordinært landsmøte.

Til slutt skal Juholt ha gått med på å gå av mot at sentralstyret først erklærte at det fortsatt hadde tillit til ham. Den tillitserklæringen kom sentralstyret med etter at fredagens krisemøte var over.

Det er imidlertid ikke sikkert at Juholt trekker seg allerede lørdag. Han skal ha fått lov til selv å velge når han vil kunngjøre at han går av.

Storm Håkan Juholts politiske skjebne har de siste dagene vært det sentrale emnet for den politiske debatten i Sverige.

Juholt overtok som partileder etter Mona Sahlin, som gikk på et nederlag i valget i Sverige i 2010. Han har imidlertid ikke klart å bli noen redningsmann for partiet og løfte det opp igjen til gamle høyder på meningsmålingene, og flere krav om hans avgang ble fremmet i forbindelse med denne ukas krisemøte.

Samtidig viste en meningsmåling fredag at bare 13 prosent av de spurte foretrekker Juholt som statsminister fremfor sittende statsminister Fredrik Reinfeldt. Til og med blant Socialdemokraternas tilhengere sier 61 prosent av de foretrekker Reinfeldt, ifølge målingen, som er gjennomført av Skop.

- Vi opplever den dypeste krisen i partiets historie, innrømmer partisekretær Carin Jämtin.

- Vi har hatt lange diskusjoner om politikk, men også om lederskap. Disse diskusjonene skal vi ta videre, sa hun etter fredagens krisemøte.

(NTB)