Hakekors-banner skaper reaksjoner i USA

Organisasjonen bak mener tegnet kan stå for noe godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På lørdag ble det observert et hakekors-banner flygende over Miami, og Coney Island og Long Beach ved New York i USA.

Organisasjonen som står bak, Proswastika.org, ønsker nemlig å gjøre hakekorset til et fredssymbol og flyr med dette banneret for å spre budskapet sitt og samtidig reklamere for Den Internasjonale Hakekors-rehabiliteringsuka som ble arrangert fra 5.-12. juli.

Arrangementer ble blant annet holdt i over 20 byer rundt om i Afrika, Australia, Asia, Europa og Sør-Amerika.

- Hakekorset er et av de eldste symbolene på jorda og kan bli funnet i alle religioner og tradisjoner på alle kontinenter, skriver organisasjonen på sine hjemmesider.

De som observerte banneret med et hakekors over en Davidstjerne fra bakken, delte derimot ikke den samme tankegangen.
 
Vridd logikk New Yorks representant for Coney Island, Mark Treyger, mener organisasjonen sprer frykt ved å «annonsere» et budskap om at et hakekors er lik kjærlighet og fred. 

- Jeg nekter å akseptere denne vridde logikken deres, og jeg kommer til å snakke ut mot å sende slike skremmende meldinger av frykt og trusler til beboerne, sier Treyger til CBS.

- Hvordan de har fått klarering til å fly med dette banneret over her, vet jeg ikke, sier han.

UFO-religion Ifølge nettsidene til Proswastika stod den Las Vegas-baserte «International Raelian Movement» bak banneret. På Wikipedia blir Raelianisme beskrevet som en UFO-religion som ble startet opp i 1974 av Claude Votilhon. I Norden finnes det omtrent 30 personer som er Raelinarer.

Den realianistiske bevegelsen tror at alt liv på jorda ble skapt av utenomjordiske, som de kaller Elohim. De legger stor vekt på verdensfred, demokrati, ikke-vold, og seksualitet.

I et intervju med USA Today sier Proswastikas talsmann Thomas Kaenzig at de ikke er anti-semittiske.

- Vi er en pasifistisk og fredselskende organisasjon, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer