Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hakk kjøttet selv

Dagblad-kokk Andreas Viestad gir deg mattips mens E.coli herjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kokken Andreas Viestad bidrar hver uke med nye oppskrifter i Magasinet. Han styrer langt unna kjøttdeig.

- I kjøttdeigen krasjer to vesentlige ting som har med vårt forhold til mat å gjøre. Én: vi ønsker mat som ikke har bakterier i seg og som ikke er farlig. Dette har vi blitt stadig mer bevisst på de siste årene. Og to: vi ønsker mat som er praktisk og lettlagd. Disse to tingene krasjer i kjøttdeig, sier Viestad til Dagbladet.no.

Bakteriene sprer seg

Nordmenn spiser langt mer kjøttdeig enn resten av Europa. I Frankrike og andre land ved Middelhavet finner man knapt kjøttdeig i butikkene. Der kjøper folk rent kjøtt og får det eventuelt malt opp hos slakteren.

Problemet oppstår med en gang kjøttet males opp til kjøttdeig.

- Når det males opp får kjøttet en overflate som er tusen ganger større enn det hadde som et kjøttstykke. Og det er på overflaten at bakteriene kan utvikle seg, sier Viestad.

Viestad har en enkel og rimelig løsning.

- Gå ut og kjøp det billigste kjøttet du finner. Enten ber du slakteren male det opp til kjøttdeig eller du kan male eller kutte det opp i små biter selv. Det tar under fem minutter å kutte opp kjøttet, som du kan bruke på vanlig vis i spaghetti eller hva du måtte ønske. Det er mye tryggere og mye bedre enn industriprodusert kjøttdeig.

Oppkuttet kjøtt kan fint brukes i spaghetti, taco, pizza og andre middagsretter. Kjøttkaker lager du lett med oppmalt kjøtt fra slakteren.

Får stort omfang

Viestad er opptatt av å formidle til folk hvilke store kostnader som er rundt kjøttdeig, selv om pakka i butikken ikke koster mange kroner.

- Kjøttdeigen fra butikken har ligget i pakke i uker før vi spiser den. Matindustrien er veldig flink, men siden omfanget av produksjonen er så stor, blir skaden av svikt på hygienen så veldig alvorlig og omfattende med en gang.

Andreas Viestad har mange gode alternativer til kjøttkaker og spaghetti til middag. Sjekk ut oppskriftene hans her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!