«Håkon» var skolelys - ble hasjkonge

BERGEN (Dagbladet): «Håkon» (30) var skoleflink, men endte opp som hasjkonge på Vestlandet. Etter over ti års helvete er han for første gang ute i ærlig arbeid. - Jeg har det beinhardt og er drita ensom, men har lenge følt en trang til å brøle ut: Hold deg unna hasj!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter mange års stoffmisbruk er «Håkon» blitt veldig skeptisk til fremmede. Da Dagbladet møter ham på avtalt sted utenfor Bergen, har han sittet oppe i skauen og rekognosert en stund før han gir seg til kjenne.

Han er livredd for at vi har politiet på slep. Ikke så rart, for «Håkon» drar opp ei stor hasjplate og ei vekt. Han vil vise oss stoffet som har ødelagt mye av hans voksne liv. Hasjen har han lånt fra bekjente i narkomiljøet han vanket i.

- Kan jeg hindre bare ett ungt menneske fra å begynne med hasj ved å fortelle min historie, har jeg for første gang oppnådd noe viktig.

Dømt

«Håkon» har sont noen dommer for bruk og salg av hasj, men anslår at han bare er tatt for rundt én promille av alt han har på samvittigheten.
Han mener politiet gjør en for dårlig jobb, at de konsentrerer seg for mye om spaning på de såkalte storfiskene og ikke tar tips fra tystere på alvor.

- Småfiskene er ofte mye større enn politiet tror.

- Jeg kjenner til at tystere er halt ut av senga, skambanket med balltre, har fått knust fingrer, tenner og kneskåler. Tunge våpen er kjørt opp i ansiktene deres. Det eneste det handler om er rus og penger.

- Hvem har skylden for at du havnet i uføret?

- Jeg skylder ikke på andre enn meg sjøl og min egen dumhet. Jeg vil advare unge mennesker på det sterkeste om å holde seg langt unna hasj og andre stoffer.

Skolelys og rebell

- Jeg var skolelys, men rebell. Slet med familiære problemer, sier «Håkon». Første gang han røykte hasj var på en hjemmealenefest. Han var da 17 år, og sier det ikke er uvanlig at ungdommer begynner på slike fester.

- Hvordan finansierte du forbruket?

- Jeg ble pusher, og gjorde det godt. Hadde egenskapene som skulle til: pliktoppfyllende, til å stole på. Holdt avtaler, var presis og tystet aldri. Rotet aldri med penger og hadde ikke mer gjeld enn jeg kunne betjene.

Inntjeningen nådde til slutt millionbeløp. «Håkon» var for storfisk å regne, og hadde på toppen av sin «karriere» hand om omsetningen på hele Vestlandet. Han hadde flere selgere under seg, og noen av byens besteborgere var blant hans faste kunder.

«Håkon» og hans kumpaner konsentrerte seg om Norge og de øvrige skandinaviske landene, og smuglet hasjen på de mest finurlige måter og gjennom posten. Av gjengen på 100 misbrukere, er «Håkon» den eneste som har klart å bryte ut og få seg jobb.

Fikk seg jobb

«Håkon» har gått på skoler og slipper derfor ubehagelige spørsmål fra arbeidsgivere om hva han har holdt på med det siste tiåret.

- Men det er beinhardt å komme tilbake til samfunnet. Alle mine såkalte venner fra narkomiljøet er forduftet.

- Det er en tanke som plager meg: Hadde jeg vært i fast arbeid i alle disse åra jeg har kastet bort på ingenting, er jeg sikker på at jeg i dag hadde sittet i eget hus, med kone og stor BMW.

ADVARER: 30-åringen var hasj-konge på vestlandet. Nå advarer han ungdom på det sterkeste mot å la seg friste til å begynne med hasj.