KONKURRANSEDYKTIG: Halden-bedriften Teknotherm Marine regnet på kostnadene og kom til at norske arbeidere gjør jobben bedre - og billigere enn sine kinesiske konkurrenter. Foto: Teknotherm Marine
KONKURRANSEDYKTIG: Halden-bedriften Teknotherm Marine regnet på kostnadene og kom til at norske arbeidere gjør jobben bedre - og billigere enn sine kinesiske konkurrenter. Foto: Teknotherm MarineVis mer

Halden-bedrift dropper Kina - flytter produksjonen hjem til Norge

- Det er en effektiv gjeng vi har i Halden, skryter sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tiden handler nyhetsartikler som regel om at fabrikker legges ned, og produksjon flyttes til utlandet.

Nå har en Halden-bedrift gått motstrøms.

Teknotherm Marine hadde inntil ifjor produsert eltavlene til sine standard-kjøleløsninger for skip i Kina. Et eksternt selskap stod for produksjonen. Rundt nyttår startet de testproduksjon i Norge, og nå har de bestemt seg for å gjøre produksjonen i Norge permanent. Det var E24 og Teknisk ukeblad som først omtalte saken.

Lønnsomt i Norge I oktober i fjor tiltrådte den nye administrerende direktør Jon Aksel Brynildsen, som kom fra Statoil. Han sier dette er en prosess som begynte før hans tid.

- Det er en del av den daglige driften å benchmarke kostnader, det er ikke noe jeg startet med. Men vi så i løpet av høsten at det kostnadsmessig kunne forsvares å flytte denne produksjonen til Norge.

Firmaet produserer kjølesystemer for blant annet offshore og marine, og eltavlene er en del av disse kjølesystemene. Mange av dem er skreddersydde, og eltavlene til disse har hele tiden blitt produsert i Halden, av de seks ansatte på el-avdelingen.

- Det er en effektiv gjeng vi har i Halden, som leverer jevn og god kvalitet, forklarer Brynildsen.

Totalt er det 70 personer i AS-et som har hovedkontor i Østfold. På verdensbasis har konsernet nærmere 160 ansatte, med kontorer i Bergen, Ålesund, Tomsø, Gøteborg, Szczecin, St. Petersburg og Wuxi.

- Gladnyhet Siden 2008 har de hatt to fabrikker, en i Norge og en i Kina. Nå flyttes altså produksjonen av eltavler til europeiske kunder hjem.

 - Vi synes det er kjempehyggelig at vi kan bidra med gladnyheter. Dette er noe positivt i forhold til en mer dyster hverdag for andre.

 Men det betyr ingen oppbemanning, sier Brynildsen.

- I denne runden vil dette være et bidrag til å sikre de seks arbeidsplassene vi har, det er altså ingen nyansettelser.

- Sto de seks stillingene i fare? Eller blir det bare mer å gjøre for dem?

- Vi ser at offshore markedet går ned og fisk går opp, så dette er et ledd i å sikre arbeidsplassene og jobbe mer kostnadseffektivt. Det vil definitivt bli mer å gjøre for dem, og så håper vi å kunne ansette flere etter hvert. Vi er stolte av å ha eiere som har store ambisjoner og tenker langsiktig.

Valgte fra øverste hylle Han forteller at de dessuten har startet et nytt datterselskap i Bergen nylig, og at de med det oppgraderer til å bli systemleverandør av HVAC, noe som innebærer nysatsning.

- Vi fikk enormt mange søkere, og kunne velge fra øverste hylle fra ingeniører, både fra oljebransjen og ellers

- Dere sier til Teknisk ukeblad at kronekursen er med på å gjøre det lønnsomt. Hvor mye må krona synke før det blir aktuelt med flytting igjen?

- Det er det vanskelig å gi et konkret svar på, alt avhenger av størrelsen og typen av prosjekter samt logistikken rundt. Kursen mellom RMB og NOK ligger vel i dag ca 30% over det den gjorde i midten av 2014, og ting endrer seg nok allerede et sted midt imellom disse punktene, sier Jon Aksel Brynildsen.

- GLADNYHET: Administrerende direktør Jon Aksel Brynildsen skryter av arbeiderne sine. Foto: Teknotherm Marine
- GLADNYHET: Administrerende direktør Jon Aksel Brynildsen skryter av arbeiderne sine. Foto: Teknotherm Marine Vis mer