Haleheng til Høyre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Høyre når stadig nye høyder på meningsmålingene, og Jan Petersen er i dag den soleklare favoritten til å bli ny statsminister. Selv holder han fast på at Høyre vil regjere sammen med Kristelig Folkeparti - gjerne Venstre også, hvis partiet kommer inn på Stortinget. Kjell Magne Bondevik tviholder på sentrumsalternativet, men siden det for tida er lite realistisk, legger han til at hans parti da vil være åpent for samarbeid med andre. Når Bondevik understreker at KrF ønsker regjeringsskifte, må det bare bety at han åpner for samarbeid med Høyre.
  • Men saken er ikke enkel for KrF. Erfaringene fra tidligere samarbeid med Høyre er heller ikke nok å bygge på i dag. Styrkeforholdet partiene imellom betyr at Høyre vil være den dominerende partner. Med sitt skattekjør har Høyre skapt så store forventninger til betydelige lettelser i skatter og avgifter at partiet er nødt til å komme sine velgere i møte. Men i et intervju med Vårt Land i går kommer Bondevik med sterke angrep på Høyres skatteløfter. Særlig er han opprørt over at Høyre vil kutte i bevilgningene til bistand og distriktene for å finansiere løftene sine. Det skal ikke bli lett for de to partiene å komme fram til et felles skatteopplegg innenfor ansvarlige rammer for et statsbudsjett.
  • Verre er det trolig at Høyre og KrF nå står lenger fra hverandre ideologisk enn før. Høyre har kvittet seg med mesteparten av sin verdikonservatisme, og kjører en klart markedsorientert og liberalistisk linje. I den grad Høyre nå snakker varmt om verdier, er det slike verdier som finnes i lommeboka. Spørsmålet for Bondevik blir hvor langt han kan gå i samarbeid med dagens Høyre før hans egne tropper beskylder ham for å selge partisjela mot taburetter. Det vil bli en vanskelig balansegang, selv for en mann med hans balansekunster.
  • Verken Jan Petersen eller velgerne bør derfor ta det for gitt at KrF vil komme Høyre i møte. Den profilen Høyre framstår med i årets valgkamp, kan bli vanskelig å svelge.